Da li će novi Bosch sistem dovesti do pojeftinjenja automobila?

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 19:03

Da li će novi Bosch sistem dovesti do pojeftinjenja automobila?

Troškovi za proizvođače biće manji, ali to ne znači nužno da će automobili postati pristupačniji.

Dok danas brojne elektronske upravljačke jedinice kontrolišu različite funkcije u automobilu, u budućnosti će samo nekoliko centralnih računara vozila objedinjavati više sistemskih funkcija. Tesla je već krenuo u ovom pravcu, a sada Bosch donosi sledeću iteraciju, odnosno radikalan pogled na kompjutersku integraciju funkcija u vozilima.

Da bi se to postiglo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebni su novi računari sa moćnim procesorom (SoC). Na sajmu CES 2024 u Las Vegasu, Bosch će biti prvi dobavljač automobila na svetu koji će demonstrirati fuziju infotejnment i funkcija pomoći vozaču u centralnom računaru sa softverom na jednom SoC-u, piše Revijahak.



"Želimo da smanjimo složenost elektronskih sistema u automobilima i da ih u isto vreme učinimo što bezbednijim. Ovom demonstracijom naše nove računarske platforme za vozila na CES-u, pravimo važan korak u tom pravcu",
kaže dr Markus Hajn, član upravnog odbora Robert Bosch GmbH i predsednik Bosch Mobility.

U srcu Boschovog novog računara u vozilu, nazvanog "Platforma za integraciju kokpita i sisteme aktivne bezbednosti", nalazi se jedan SoC koji istovremeno upravlja različitim funkcijama iz dva domena infotejnment i sistema aktivne bezbednosti.

To uključuje, na primer, automatizovano parkiranje i prepoznavanje trake, upareno sa pametnom, personalizovanom navigacijom i glasovnom pomoći.

Prednosti za proizvođače vozila su jasne, potrebno je manje prostora i kablova, što znači niže troškove. Skoro svaki proizvođač vozila na svetu trenutno ulaže velika sredstva u softverski definisana vozila. Bosch predviđa da će tržište softvera za automobile dostići obim od oko 200 milijardi evra do 2030. godine.

U oblasti automobilskih računara za infotejnment i sisteme za pomoć u vožnji, kompanija očekuje obim tržišta od 32 milijarde evra u 2030.

Boschov SOC je modularan i može da radi sa čipovima različitih proizvođača. Da li je to put do jeftinijih automobila?

Naravno, troškovi za proizvođače će biti manji, ali to ne znači da će nama kupcima dati velike popuste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.