DA LI STE ZNALI? Zašto SISTEM  START/STOP u pojedinim slučajevima odbija da vam ŠTEDI GORIVO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2023, 11:52

DA LI STE ZNALI? Zašto SISTEM START/STOP u pojedinim slučajevima odbija da vam ŠTEDI GORIVO (VIDEO)

Ukoliko imate novi automobil velike su šanse da vaš mezimac poseduje ovu opciju.

Start/stop sistem je svojevremeno najavljena kao druga najbolja stvar u auto industriji, posle uvođenja brisača vetrobrana ili retrovizora. Stručnjaci ističu da je ovaj sistem veoma koristan i umnogome može doprineti na bezbednosti i uštedi, ali i vožnju koja smanjuje štetan uticaj automobila na životnu sredinu.

Start-stop sistem funkcioniše vrlo jednostavno: kada se zaustavite >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i izbacite menjač iz brzine, sistem ugasi motor, a čim pritisnete kvačilo kako biste ubacili u prvu, on startuje motor. Cilj je da se spreči nepotrebno trošenje goriva dok automobil stoji u mestu i proizvođači kažu da njegovom primenom može da se uštedi od 3 do 10 odsto goriva.

Međutim, verovatno ste se do sada uverili da nije sve tako jednostavno, pa ćemo objasniti u kojim sve situacijama start-stop sistem neće raditi ili će menjati način rada, svakako uzevši u obzir da mogu da postoje velike razlike kod različitih modela automobila.

Rad start-stop sistema zavisi od više faktora imajući u vidu da prima informacije od brojnih senzora (senzora koji prate akumulator, senzora koji govori da je menjač u neutralnom položaju, senzora brzine, broja obrtaja, temperature motora, kabine spoljašnje temperature itd.), ali i drugih sistema, kako bi na osnovu svih dobijenih inputa, kompjuter odlučio kada da ugasi motor.

Na primer, neće ga gasiti u slučaju da ste tek krenuli i motor još nije dostigao radnu temperaturu. Takođe ga neće gasiti ako se motor suviše greje, recimo pri vožnji u saobraćajnoj gužvi, pa je potrebno da ventilatori hladnjaka konstantno rade.

Imajte u vidu i da sistem remeti kada istovremeno imate uključeno previše potrošača u autu (klima, radio, punjač), što je greška koju mnogi vozači čine, te on tada može odlučiti da ne gasi motor kako ne bi suviše opteretio akumulator.

Ako je spoljašnja temperatura suviše niska ili suviše visoka, start-stop sistem takođe može da bude deaktiviran, plus tu su i drugi razlozi kao što je sigurnosni pojas koji nije vezan, nije dostignuta zadata temperatura na klima uređaja, otvorena hauba, otvorena vrata, automobil na oštroj uzbrdici/nizbrdici, uključen sistem za pomoć pri parkiranju itd.

S druge strane, postoje situacije u kojima start-stop sistem može da pokrene motor dok vi npr. stojite na semaforu i uopšte ne očekujete da do toga dođe, a kao glavni razlozi tome uzimamo pomeranje volana, rast ili pad temperature u kabini, pražnjenje akumulatora do granice na kojoj treba da počne da se puni ili podizanje noge sa kočnice.

Važno je da znate i da nije svaki start-stop sistem isti, tako da iskustva vozača mogu drastično da se razlikuju, naročito ako je akumulator već pri kraju životnog veka, ali ne smemo da zaboravimo ni različite uslove vožnje

Zato ukoliko imate automobil sa ovim sistemom ili možda planirate da ga kupite, obavezno kao prvi korak pročitajte uputstvo za upotrebu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.