Bela, plava ili crna: BOJA DIMA iz AUSPUHA otkriva brojne KVAROVE, a jedna najavljuje generalku

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 14:57

Bela, plava ili crna: BOJA DIMA iz AUSPUHA otkriva brojne KVAROVE, a jedna najavljuje generalku

Kada automobil počne da dimi iz auspuha, to je uglavnom znak da bi pod hitno trebalo posetiti mehaničara.

Dim se može razlikovati po svom intezitetu, ali i bojama, a svaka od njih ukazuje na drugačiji problem s vašim četvorotočkašem.

Boje dima su najčešće bela, plava ili crna, a u današnjem tekstu ćemo objasniti s kojim kvarovima se povezuju.

Beli dim

Najčešće se pojavljuje nakon startovanja hladnog motora. Zagrevanjem mašine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stvara se kondenzacija u izduvnom sistemu, pa kako temperatura raste, tako i voda isparava. Beli dim je zapravo para, pa ne morate brinuti.

Ipak, ako takav dim nastavi da izlazi iz vašeg auspuha duže vreme, to može ukazati na curenje rashladne tečnosti u motor, odnosno, da je vreme za zamenu dihtunga glave motora. Uz to, beli dim se može pojavljivati ako motor ima problem s pregrevanjem, ali to se lako uoči na instrument tabli, prenosi Vozim.hr.

Ukoliko dođe do kvara turbo-kompresora velika količina ulja završiće u usisnom sistemu, pa će i to izazvati beli dim.

Crni dim

Najčešće se viđa na starijim modelima s dizel motorom. S obzirom na to da dizelaši po pravilu ispuštaju više gasova, filter se lako zapuši i iz njega počne da izlazi crni dim.

Zato bi svaki automobil, koji je učestalo vožen po gradu ili na kratkim deonicama, trebalo s vremena na vreme “izduvati” na auto-putu. Tako ćete pročistiti čitav sistem i filter vazduha, i izbeći dodatne troškove.

Kod benzinaca, crni dim može imati drugačije značenje, tačnije da vozilo troši previše goriva. U tom slučaju, potrebno je pregledati filter vazduha, pa ako je on u redu, posetiti mehaničara da bi proverio odnos goriva i vazduha koje dobija motor.

Plavi dim

On je najopasniji! Najčešće ukazuje na preveliku potrošnju (sagorevanje) ulja u motoru, pa i izostanak podmazivanja njegovih pokretnih delova.

Zato ako vidite plavi dim, odmah posetite mehaničara.

Još jednom ističemo važnost odlaska u servis, jer već posle stotinjak kilometara s pomenutim problemom možete napraviti opasnu štetu, koja se sanira remontom motora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.