VW više nije vest: Šamar sad lupa Audi

Izvor: B92, 24.Avg.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VW više nije vest: Šamar sad lupa Audi

Inspekcija pri Ministarstvu saobraćaja u Južnoj Koreji pronašla je kvar na vozilima Audi A8 i naredila Folksvagenu da povuče preko 1.500 automobila.

To je novi udarac nemačkom automobilskom gigantu koji se još oporavlja od skandala oko manipulacije sa podacima emisije štetnih gasova.

Kako se navodi u saopštenju inspekcije, problem je ventil koji kontroliše ispuštanje tečnosti za hlađenje motora. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Ovo je ozbiljan propust koji može da ugrozi bezbednost vožnje”, navodi tamošnje Ministarstvo saobraćaja.

Iz Audija su rekli da rade na povlačenju modela i utvrđivanju pravog stanja i da je “verovatno reč o magnetnom ventilu pored menjača koji bi trebalo zameniti u fabrici”, ističu takođe da je ovo prva zemlja u kojoj se Audi oputužuje za takvu vrstu kvara.

Reč je o modelima koji su proizvedeni u periodu od jula 2010. godine do aprila 2012. godine.

Južna Koreja je malo tržište za VW, ali je počela agresivnu istragu nakon priznanja da je VW varao. Početkom meseca, ta država je kaznila VW sa 16 miliona dolara i suspendovala prodaju 80 modela te automobilske grupe zbog lažiranja dokumentacije o emisijama gasova ili nivoima buke.

Vlada tvrdi da je nemački gigant od 2007. godine prodao 83.000 automobila marki Folksvagen, Audi i Bentli korišćenjem lažirane dokumentacije. Među tim vozilima su modeli golf, džeta, buba i tiguan.

Pretpostavlja se da je VW lažirao dokumente da bi ubrzao uvoz automobila.

Na primer, prilikom uvoza modela audi A7 u Južnu Koreju, proizvođač automobila koristio je rezultate testova za model A6, koji se ne prodaje u ovoj zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.