Odlazak čoveka koji je osmislio Audi Quattro i Porsche 917

Izvor: B92, 27.Avg.2019, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak čoveka koji je osmislio Audi Quattro i Porsche 917

Ferdinand Pijeh, bivši šef Volkswagen grupe i čovek koji je zaslužan za razvoj modela kao što su Porsche 917 i Audi Quattro, umro je u nedelju u 83. godini.

Pijeh je bio unuk Ferdinanda Poršea, osnovača ove nemačke kompanije. Nakon završenih studija u Cirihu počeo je da radi u Porscheu 1963. godine.

Najpre je radio na modelu 911, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a onda je počeo voditi eksperimentalno odeljenje kompanije. Tamo je osmislio i napravio trkački model 917 koji je dostizao brzinu od oko 385 kilometara na sat.

Nakon što su porodice Pijeh i Porše završili svoju priču sa brendom Porsche, Ferdinand Pijeh se pridružio Volkswagen grupi, odnosno Audiju kao šef razvoja. Tamo je napravio čuveni model Quattro.

Pijeh je učestvovao i u stvaranju modela Bugatti Veyron, a smatra se najzaslužnijim za globalni uspeh Volkswagen grupe. Njegova žena objavila je u nedjelju da je Pijeh umro "iznenada i neočekivano".

"Njegov život je bio obeležen velikom strašću prema automobilima i prema zaposlenima koji su ih izrađivali. Bio je inženjer pun entuzijazma i čovek koji je obožavao automobile do samog kraja", napisala je u izjavi.

Ferdinand Pijeh nalazio se na najvišim pozicijama grupacije Volkswagen od 1993. kada je izabran za izvršnog direktora, a u aprilu 2015. podneo je ostavku na mesto predsednika ovog nemačkog auto-giganta.
Pogledaj vesti o: Porsche

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.