Fernando Alonso u F1 timu AUDI-ja od sledeće godine?

Izvor: Autorepublika.rs, 28.Okt.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fernando Alonso u F1 timu AUDI-ja od sledeće godine?

Od sledeće godine Audi bi po navodima nekih medija trebalo da se vrati na šampionat Formule 1, međutim ovo je samo špekulacija, gde ostaje otvoreno i pitanje gde odlaze Fernando Alonso i Sebastian Vettel.

Da li nam se uskoro sprema daleko veće iznenađenje u Formuli 1, nego što je to bila vest o povratku Honda, odlasku Alonsa iz Ferrarija i Vettela iz Red Bulla!? Pa, sudeći prema nekim glasinama bliskim nemačkom Volkswagen koncernu, postoji osnovana mogućnost da Audi već 2016. godine nastupi u F1 šampionatu!

Naime, proizvođač iz Ingolštata bi trebao da napusti nemački DTM šampionat, ali i šampionat prototipova (WEC), gde je godinama unazad dominantan, te takmičenje u „izdržljivosti“ (WEC) prepusti brendu unutar VW grupacije, Porscheu, koji je sa modelom 919 Hybrid ove godine debitovao, dok bi se Audi tada posvetio isključivo F1 i u partnerstvu sa Red Bullom kao sponzorom, pokušao da ozbiljno konkuriše Mercedesu.

Audi je već imao ozbiljan plan da se posveti F1 2013. godine, kada je još od 2010. predlazao FIA upotrebu četvorocilindarskih turbo agregata, ali je došlo do razmimoilaženja stavova, te se FIA odlučila za 1,6-litarske V6 turbo motore, a Audi odustao od F1 pohoda. Ipak, prema glasinama, u VW koncernu se još od početka ove godine, ozbiljno radi na razvoju i testiranju 1,6-litarskog turbo motora, „uparenog“ sa ERS jedinicom.

Takođe, spominje se i da bi Audi najradije u F1 ušao putem već postojećeg tima, nešto kao što je Mercedes uradio kupovinom Brawn GP ekipe. Najveće izglede da postanu deo Audijevog tima imaju Toro Rosso ili čak Red Bull, budući da je predsednik VW grupacije, Ferdinand Piech u veoma dobrim odnosima sa Dietrichom Mateschitzem, vlasnikom Red Bulla, kao i da je austrijska kompanija dugogodišnji sponzor Audija u DTM šampionatu.

Da u svemu ovome ima ozbiljnih namera, govori i informacija da je Audi odlučio da angažuje Stefano Domenicalija, bivšeg šefa Ferrarijevog F1 tima, koji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj grani sporta i teško da bi bio angažovan za potrebe WEC ili nekog drugog šampionata. Dodatne špekulacije postoje u vezi Fernanda Alonsa, inače veoma bliskog sa Domenicalijem, koji je potvrdio da odlazi iz Ferrarija, ali i da sledeće sezone neće voziti bolid sa Mercedesovim agregatom. To ostavlja prostor ili za McLaren-Hondu ili čak moguće „pauziranje“ da bi se 2016. godine pojavio u novom, Audijevom timu!

Trenutno postoji nekoliko različitih opcija i „priča“, a ne treba smetnuti s uma ni da Vettel još uvek nije potvrdio u koju ekipu zapravo prelazi, iako su mnogi već označili Ferrari kao njegov novi „dom“. Nedavno je Nemac viđen na londonskom aerodromu Farnborough (koristi se uglavnom za poslovne letove), kako ga sačekuje Mercedesova limuzina i odvozi u pravcu istoka, gde je na svega 15 kilometara Woking, odnosno McLarenov razvojni centar i sedište F1 ekipe. Dan-dva kasnije, i Alonso je viđen pri istoj „proceduri“, te su krenule i špekulacije o eventualnom prelasku ova dva vozača u McLaren.

Izvor
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na Autorepublika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autorepublika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autorepublika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.