Devet veličanstvenih

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 30.Nov.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet veličanstvenih

Audi Aicon Concept
Audi je jedan od proizvođača automobila koji puno ulažu u razvoj automatskih sistema vožnje. Prelazak na najnapredniji oblik ove tehnologije se neće dogoditi preko noći, ni u roku od nekoliko godina, već verovatno unutar decenije. S toga ovaj proizvođač koristi sajam automobila u Frankfurtu kako bi predstavio koncept automobile i naglasio razlike između kratkoročnog cilja automatizacije i konačnog cilja potpuno automatizovanih luksuznih automobila.
Tehnologija koja je prisutna danas – uskoro će biti ugrađivana u 2019 Audi A8, čeka na državno odobrenje – se naziva Traffic Jam Pilot i predstavlja sistem automatske vožnje nivoa 3, koji omogućava vozaču da prepusti upravljanje, kočenje, održavanje udaljenosti i brzine kompjuterskim sistemima. Obaveza vozača je i dalje da bude spreman da preuzme kontrolu ako situacija to zahteva.

1 od 10



Static photo, Colour: Augmented White

Static photo, Colour: Augmented White

Design Sketch

Design Sketch

Dynamic photo, Colour: Augmented White

Design Sketch

Design Sketch

Interior and luggage compartment

Detail

Interior



























Unutar vozila se nalazi mnogo naprednija verzija zFAS kontrolera koji koristi Traffic Jam Pilot sistem i omogućava automatski vožnju do 130 km/h. Ovaj automatski sistem nivoa 4 obuhvata mogućnost promene trake kako bi se održala željena brzina. Unutar vozila se broj kontrola smanjio i ekrani osetljivi na dodir dominantni. Ovaj automobil obuhvata V2X tehnologiju koja povezuje vozila sa infrastrukturom i omogućava bezbednosnim sistemima da ranije uoče opasnosti. Audi Fit Driver sistem prati vitalne znakove kao što je temperatura tela i otkucaji srca i predlaže vežbe disanja, masažu sedišta, osvetljenje za raspoloženje i kontrolu klima uređaja u skladu sa situacijom. Audi tvrdi da je cilj da vozač bude opušteniji tokom vožnje kao nikad ranije.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.