Izvor: Nezavisne Novine, 14.Mar.2016, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraća li se Alfa Romeo u Formulu 1?

Svi koji se sećaju Alfe Romeo u Formuli 1 bi voljeli da se to ponovo desi.

Bila su to srećna vremena, pedesetih godina prošlog vijeka za ljubitelje italijanske marke.

Sada Serđo Markione spominje povratak Alfe u F1. Odlično, jedva čekamo, ali bismo voljeli da taj posao bude odrađen kako treba.

Ali, je li to realno očekivati? Alfa Romeo je nakon dominacije u F1 utvrdila svoj trkački >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << renome tokom sedamdesetih godina, kao i u klasi turističkih automobila, prvenstveno zahvaljujući predivnom GTA, kojeg je naslijedio GTV6, a zatim 155-ice i 156-ice u različitim specifikacijama. Da li je zapravo Alfi tu mjesto, u trkama derivata serijskih modela a ne u F1?

Problem je što koliko god da se reklamirate kroz neku automobilsku disciplinu, sem možda NASCAR-a, ništa nema ni izbliza takvu težinu kao F1. Možete imati dominantan automobil u WTCC-u na primjer, ali je pitanje koliko ljudi to zaista primjećuje? Umjesto toga možete da okušate sreću u F1, ali tu ne smije da bude greške. Alfa Romeo je marka sa ozbiljnim nasljeđem koje datira preko 100 godina. Da ne govorimo o navijačima, koji su vjerovatno najvjerniji na svijetu (a to ima svoju cijenu).

Što se tržišta tiče, već godinama slušamo (uglavnom) prazna obećanja o novim modelima, a jedno je sigurno – ne želimo da se isto desi i u slučaju F1.

Kada se Alfa vratila 1979., Autodelta je koristila velike, glomazne automobile, a kada je projekat uručen Euroracingu, ništa se specijalno nije promijenilo.

Vozači poput Marija Andretija i Patrika Depaijea, a zatim Rikarda Patrezea i Edija Čivera vozili su te automobile, čiji su sponzori bili Marlboro i Benetton, tako da novca nije nedostajalo. Međutim, rezultati nisu stizali.

Ukoliko se Alfa Romeo i vrati, to mora biti uspješan projekat, jer u suprotnom, ne možemo da zamislimo gori marketinški efekat po kultnu italijansku marku. S druge strane, ukoliko bi počeli da se nižu dobri rezultati, Alfa bi zapušila usta svim kritičarima.

Dakle, šta je plan? Da li uzeti ljude iz Ferrarijeve F1 postave i rizikovati razvodnjavanje oba tima ili formirati tim u recimo GP2? To bi vjerovatno bila bolja opcija, koja bi opet nosila dosta rizika. Postoji opcija otkupljivanja nekog od postojećih timova zajedno sa osobljem. Da li bi recimo Sauber mogao da bude kandidat?

Očigledno bi se nametnula pozicija Alfe Romeo kao drugog Ferrarijevog tima. Na kraju krajeva, Scuderia ima svoju Vozačku akademiju, tako da bi to bila dobra prilika za dokazivanje mladih vozača, nešto slično onome što Toro Rosso radi za Red Bull. Rivali na stazi, ali ipak ispomoć jedni drugima. Međutim, Alfi Romeo nije u interesu da gubi od Ferrarija (i obrnuto), tako da u trke moraju ulaziti ravnopravno. Realno, niko nije ušao direktno u F1 i odmah napravio uspeh, pa čak ni jedna velika Toyota.

Trenutno, F1 može da podrži više automobila na gridu, što su dobre vijesti za eventualan novi tim. Međutim, šanse da Alfa ne uđe u F1 su veće nego da uđe.

Međutim, da se vratimo u 1979., kada je Alfa Romeo snabdijevala motorima Brabham. Ko je tada vodio Brabham? Odgovor je Berni Eklstoun. Sasvim je moguće da bi stari dobri Berni bio oduševljen Alfinim povratkom na grid, a sasvim je vjerovatno da bi i rado pripomogao. Sa dvije jake ličnosti u igri, Eklstounom i Markioneom, sve je moguće. Suvišno je reći da bismo svi bili oduševljeni Alfinim povratkom u Formulu 1.

(NN, vrelegume)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.