Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Novi Alfa Romeo Giulia će biti bomba“

Novi Alfa Romeo Giulia će biti "bomba“

U Alfa Romeu su sigurni da će nova Giulia biti prava stvar. Aktuelna Giulia je potpuno nepravedno ostala u senci zapadnih rivala. Radi se o odličnom automobilu odličnog izgleda i još boljih voznih karakteristika. Sada međutim sledi elektrifikacija, a tu Stellantis ima velike planove. Ako se setimo kako je Tonale stigao u Ameriku i postao Dodge, neki će reći da je vreme za vraćanje duga. I upravo tu oni već vide novu Alfu. Verovali ili ne, vide je u novom Dodge Chargeru, tačnije Daytona...

Izvor: AutoBlog, 14.Mar.2024, 23:46

Detaljnije >>

Preminuo dizajner Marčelo Gandini

Preminuo dizajner Marčelo Gandini

Foto: Carrozzieri-italiani.com Kako navodi italijanski RaiNews, preminuo je Marčelo Gandini, legendarni dizajner odgovoran za brojne italijanske automobile.Imao je 85 godina. Gandini je bio najpoznatiji po svom radu sa Lamborghinijem, gde je bio odgovoran za dizajniranje automobila kao što su Miura, Countach i Diablo. Takođe je bio dizajner modela Lancia Stratos, Bugatti EB110 i Fiat X1/9. Dizajner rođen u Torinu je kreirao svoja najpoznatija dela dok je radio u italijanskoj dizajnerskoj...

Izvor: AutoBlog, 14.Mar.2024

Detaljnije >>

Alfa Romeo 33 Stradale osvojio Design Trophy nagradu

Alfa Romeo 33 Stradale osvojio Design Trophy nagradu

Alfa Romeo 33 Stradale je pobednik ovogodišnjeg Design Trophyja koji dodeljuje L’Automobile Magazine. Ova nagrada potvrđuje veliku privlačnost koju izaziva ovaj automobil, čija geneza leži u hrabrosti da se sanja.Jedanaest godina je već prošlo od poslednjeg Alfinog trijumfa. Tada je najbolja bila Alfa 4C. Više od četrdeset godina Trophées de l’Automobile Magazine nagrađuje igrače i uspehe u svetu automobila. Ono što ih čini tako...

Izvor: AutoBlog, 13.Mar.2024, 00:17

Detaljnije >>

Električni Alfa Romeo Stelvio i Giulia najavljeni za 2025. i 2026. godinu

Električni Alfa Romeo Stelvio i Giulia najavljeni za 2025. i 2026. godinu

Alfa Romeo Stelvio nove generacije prelazi na električnu energiju i stiže tokom sledeće godine, a nakon njega će uslediti električna Giulia 2026. godine.Novi Stelvio i Giulia EV će biti bazirani na novoj Stellantis STLA Large platformi, sa električnom arhitekturom od 800 V, što će omogućiti znatno brže punjenje. Automobili će takođe biti prvi koji će koristiti Stellantisovu novu STLA Brain kompjutersku arhitekturu, koja obećava da će doneti značajnu nadogradnju tehnološke ponude...

Izvor: AutoBlog, 08.Mar.2024, 22:42

Detaljnije >>

Alfa Romeo 33 Stradale Blu Reale

Alfa Romeo 33 Stradale Blu Reale

Alfa Romeo je objavio nove slike supersportskog automobila 33 Stradale, koji je inače premijerno prikazan u avgustu prošle godine i planiran je za samo 33 srećna vlasnika. Na novim slikama je automobil u Blu Reale boji, sa sjajno crnim detaljima, novim kompletom točkova, kao i enterijerom sa crnom alkantarom i crvenim akcentima. Ova posebna plava nijansa je takođe bila dostupna na Alfa Romeu 33 iz 1967. godine, a postoji samo jedan primerak, navodno u rukama švajcarskog kolekcionara...

Izvor: AutoBlog, 02.Mar.2024, 03:14

Detaljnije >>

Paprene cijene ali vrijedi svaki cent: Ultrarijetka Alfa GT Alleggerita Modificata (FOTO

Ako volite Alfa Romeo, ovo će biti prava poslastica za vas. Totem automobili predstavljaju model GT Alleggerita Modificata - nesumnjivo najbolji primerak Alfe koji ste vidjeli.

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2024, 16:32

Detaljnije >>