Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO

Izvor: B92, 06.Mar.2021, 18:51

Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO

Cilj misije na Marsu jeste da se nađu optencijalni znakovi drevnog mikrobnog života. Upravo u tu svrhu, NASA je poslala rover pod imenom "Istrajnost", koji se prvi put provozao površinom "crvene planete".

Rover će analizirati geologiju Marsa, a trebalo bi da u sklopu ove misije prvi put budu uskladišteni uzorci marskovskih stena i regollita.

Sleteo je u neistraženo područje - krater nazvan Jezero, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po opštini u BiH. Neke od udubina koje vode do ovog kratera zovu se Sava, Neretva Piva i Una.

Upravo je krater Jezero jedno od najboljih mesta za pokušaj da se nađe trag drevnog života, jer se pretpostavlja da je pre skoro 4 milijarde godina bio ispunjen vodom.

Naslage u krateru su bogate mineralima koji se obično stvaraju kada je voda prisutna, na osnovu onoga što NASA do sada zna. U sličnim sedimentima na Zemlji, obično se pronađu fosili.

U sklopu narednih misija, NASA planira da pošalje letelice koje bi na Zemlju vratile uzorke prikupljene od strane rovera "Istrajnost", radi daljeg ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabilježio

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2021

Cilj misije na Marsu jeste da se nađu potencijalni znakovi drevnog mikrobnog života. Upravo u tu svrhu, NASA je poslala rover pod imenom "Istrajnost", koji se prvi put provozao površinom "crvene planete".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.