Žvakaća guma i dalje zabranjena u Singapuru

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žvakaća guma i dalje zabranjena u Singapuru

SINGAPUR – Prodaja i uvoz žvakaće gume zabranjeni su u Singapuru već 18 godina, a vlasti su odlučile da ta mera i dalje ostane na snazi.

Singapur se ponosi svojim statusom najčistije države na svetu i želi da ga zadrži.

Žvakaća guma proterana je iz ovog grada-države zabranom usvojenom 1992. godine.

Odluka je doneta posle mnogih ružnih pojava kao što su žvakaće gume zalepljene na stolice, stolove, trotoare, pa čak i spomenike. Presudan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je bio događaj u podzemnoj železnici gde je nastalo veliko kašnjenje zbog toga što vrata na jednoj kompoziciji nisu mogla da se otvore, jer je mehanizam za njihovo pokretanje bio blokiran žvakaćom gumom.

Mera o zabrani tog artikla je odmah doneta. Groteskna i preterana u očima svih na Zapadu, ona u Singapuru nikoga ne čudi. Konzumiranje žvakaće gume jednostavno je postalo samo još jedna stavka u katalogu zabrana.

Kazna je dobro poznata i dostiže do 1.000 evra u slučaju ponovljenog prekršaja bacanja žvakaće gume na javnom mestu. Ista globa predviđena je i za bacanje opušaka i papirića na ulici. U određenim slučajevima prekršilac je, pored novčane kazne, osuđen i na društveno kiristan rad.

Mada žitelji Singapura prihvataju i dobro podnose tu kulturu čistoće, jedna poslanica je, ipak, predložila da se razmisli o ukidanju mere ističući da ona šteti slici grada- države.

Žvakaća guma i dalje ostaje zabranjena, pošto, kako je izjavio predstavnik ministartva za razvoj, „od donošenja mere više ne predstavlja problem”.

Kako prenose strani mediji, singapurski parlament je odlučio prošle sedmice da produži zabranu o prodaji žvakaćih guma, pošto zemlja treba da zadrži sliku najčistije i najurednije na svetu.

Interesantno je da su singapurske vlasti, držeći se te logike, 2005. godine jednom osuđeniku na smrt zabranile poslednju žvakaću gumu „zato što je to suviše prostački čak i u predvorju smrti”.

Tanjug

[objavljeno: 08/03/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Žvakaća guma i dalje zabranjena u Singapuru

Izvor: S media, 08.Mar.2010

Prodaja i uvoz žvakaće gume zabranjeni su u Singapuru već 18 godina, a vlasti su odlučile da ta mera i dalje ostane na snazi. ..Singapur se ponosi svojim statusom najčistije države na svetu i želi da ga zadrži...Žvakaća guma proterana je iz ovog grada-države zabranom usvojenom 1992. godine...Odluka...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.