Stručnjaci preporučuju: Ne kupujte polovne zimske gume

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci preporučuju: Ne kupujte polovne zimske gume

Vozači od danas do 1. aprila na vozilima moraju imati sve četiri zimske gume ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a stručnjaci preporučuju kupovinu novih guma.

Auto moto savez Srbije podsetio je da dubina gazećeg sloja na gumama za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. "Ukoliko nema snega i leda na kolovozu zimski pneumatici nisu obavezni", naveo je AMSS na svom sajtu.

Nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zimske gume, u zavisnosti od proizvođača i profila zajedno sa montažom kod vulkanizera prosečno koštaju oko 200 evra, ali stručnjaci zbog bezbednosti preporučuju građanima da ne kupuju polovne pneumatike. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je da je zbog bezbednosti mnogo bolje kupovati nove umesto polovnih guma.

"Nije jedina bitna karakteristika polovne gume dubina šare, već je bitna i struktura odnosno sastav tog pneumatika, a takođe i oblik", rekao je Okanović. Prema njegovim rečima, opasnost prilikom kupovine polovnih guma se ogleda u tome što kupac ne može golim okom da pronađe skrivene mane.

"To su nepravilan oblik ukoliko je guma deformisana iz nekog razloga... može biti deformisana jer je pretrpela nagla kočenja, zato što je skinuta sa vozila koje je učestvovalo u sudaru, usled dužeg stajanja automobila ili nepravilnog skladištenja tokom leta...", kaže on.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.