Raste cena guma

Izvor: B92, 23.Sep.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste cena guma

Sudeći prema nezavidnoj situaciji na svetskom tržištu, ljubitelje automobila uskoro bi osim oscilacija u ceni barela sirove nafte, mogao da sputava i rast cena gume.



Za pad proizvodnje kaučuka, od kog se izrađuje guma, trgovci u podjednakoj meri krive sušna razdoblja kao i ona s obilnim padavinama, a nepopunjene kvote zabeležili su proizvođači s Tajlanda, Indonezije i iz Rusije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dok je 2009. godine ponuda nadvisila potražnju za 237.000 tona, 2010. godine situacija je obrnuta pa se tako očekuje nedostatak od čak 60.000 tona gume, piše Bloomberg.

Cena ove sirovine na tržištima već je došla nadomak rekordne vrednosti od 4 američka dolara po kilogramu, a da svetsko stanovništvo, oslabljeno recesijom, ne sastavlja jedva kraj sa krajem, analitičari predviđaju da bi cena ove elastične tvorevine bila i viša.

Bridgestone i Goodyear korigovali su cene svojih proizvoda početkom 2010. godine, ali su oba proizvođača već najavila novo povećanje cena za oktobar.

Izvor - T-Portal

Mrkonjić: Obavezne dve zimske gume

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.