Osiguranje ne sme da trpi zbog guma

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje ne sme da trpi zbog guma

Beograd -- Osiguravajuće kuće ne mogu da uslove isplatu eventualne štete na vozilima u zimskom periodu posedovanjem sve četiri zimske gume.

Pretnodnih dana učestale su žalbe građana da osiguravajuće kuće isplatu štete na vozilima uslovaljavaju posedovanjem sva četiri zimska pneumatika, umesto dve na pogonskim točkovima ili letnje s najmanje četiri milimetra dubokom šarom, kako je propisano uredbom nadležnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva.

Damir Okanović, iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je reč o dezinformaciji građana, kada je u pitanju mogućnost da osiguravajuća kuća odluči da ne isplati štetu zato što je njen osiguranik vozio automobil sa letnjim gumama u zimskom periodu i izazvao saobraćajnu nezgodu.

"Postoje četiri osnova po kojima osiguravajuće kuće ne isplaćuju štetu. Ako je vozač vozio u alkoholisanom stanju, ako je pobegao s mesta udesa, ako je vozio bez dozvole (nije položio vozački) i ako je vozilo bilo tehnički neispravno. Međutim, ukoliko vozite automobil u skladu sa važećim zakonom, u ovom slučaju uredbom, jasno je da vas niko ne može zbog toga kažnjavati”, objašnjava Okanović.

Osiguravajuća kuća je preuzela na sebe obavezu isplate štete oštećenom, i oštećena strana neće trpeti nikakve negativne posledice.

Međutim, od onoga ko je izazvao i počinio štetu osiguravajuća kuća može da traži isplatu regresa (na ime isplaćene štete), ali samo ukoliko se dokaže da je, u ovom slučaju, nezgodu i štetu trećem licu prouzrokovala vožnja s letnjim gumama u zimskim uslovima, što se, po zakonu, karakteriše kao tehnička neispravnost vozila.

Zoran Ćirić, savetnik za odnose sa javnošću Udruženja osiguravača Srbije kaže da das u građani dezinformisani I kada je u pitanju potpisivanje novih polisa. On kaže da ne postoji bilo kakav dogovor osiguravajućih kuća da ne izdaju polise obaveznog osiguranja ukoliko vlasnik vozila ne poseduje zimske gume.

"Način izdavanja polise osiguranja regulisan je zakonom i podzakonskim aktima koje donose najviši državni organi Republike Srbije. To znači da je nemoguće da bilo ko internim aktima „suspenduje" pojedine zakonske odredbe”, kaže Zoran Ćirić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.