Od danas obavezne zimske gume

Izvor: Akter, 01.Nov.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas obavezne zimske gume

Vozači u Srbiji će od danas na svojim vozilima morati da imaju zimske gume na sva četiri točka, ukoliko se na putevima nalazi sneg, led ili poledica, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju predviđeno da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, piše na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

U tom navedenom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Pravilnik se primenjuje od maja 2012. godine.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.