Nema guma za  sve vozače

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema guma za sve vozače

Zbog propisa o zimskim gumama gužve u prodavnicama i vulkanizerskim radnjama. Gume nekih dimenzija neće moći da se nađu već za dva-tri dana Vlasnici vozila u Srbiji od juče su obavezni da imaju zimsku opremu, što se pre svega odnosi na dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje gume sa šarama od najmanje četiri milimetra. U prodavnicama i vulkanizerskim radnjama, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << procenjuju da guma neće biti za sve.U svim vulkanizerskim radnjama juče je bila velika gužva. Kako nam je rečeno, broj poziva se u odnosu na proteklu nedelju drastično povećao.
- Telefoni zvone non-stop. Guma još imamo, ali zaista ne mogu da tvrdim da će ih biti i za pet-šest dana. Mi ne držimo program „Tigra", a trenutno ponestaje „barum" i „danlop" guma - rekli su nam u beogradskom vulkanizerskom servisu „Lešanović".
Čekanje na ugradnju
Njihove kolege iz servisa „Pavlović" takođe najavljuju nestašicu.
- Guma ima sve manje. I kada, na primer, poručimo 60 guma nekog profila, pošalju nam deset. Najveći problem imamo sa „Tigrovim" gumama, jer su najjeftinije, pa se najviše traže i već nam je nestalo nekih dimenzija - rekli su nam u ovom servisu.
Cene guma kreću se uglavnom od 3.000 do 10.000 dinara po komadu, a na ugradnju se trenutno čeka sat ili dva, ali će to sigurno biti i više narednih dana.
Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović navodi da vozači zbog svoje bezbednosti treba da nabave sve četiri zimske gume.
- Ako imate prednji pogon, a ostavite letnje gume pozadi, onda će vam se automobil ponašati kao kamion s prikolicom. Tačnije, šetaće levo-desno u krivinama i prilikom kočenja. S druge strane, ako imate pogon pozadi i stavite samo tu zimske gume, onda postoji opasnost da vozilo neće slušati komande volana zbog prednjih letnjih guma koje će klizati - objašnjava on.
Letnje gume, tvrdi Okanović, stvrdnu se na niskim temperaturama i onda nema odgovarajućeg prianjanja za asfalt, što povećava rizik čak i kada je kolovoz potpuno suv. Zbog toga zimsku gumu treba koristiti čim temperature napolju padnu na sedam stepeni.
- Takođe, ni zimske gume nisu dobre na višim temperaturama. Zato smo predlagali da zbog promenljive klime u Srbiji datum za obavezno stavljanje zimskih guma ne bude fiksiran, ali to nije usvojeno - kaže Okanović.
Kako proveriti šare
Vozači mogu i sami da provere dubinu šare na gumama pomoću specijalnog dubinomera koji košta oko 300 dinara, a Okanović kaže da se to može uraditi i običnim lenjirom.
- Ubacite parče kartona u šaru, obeležite koliko je duboka i onda to izmerite lenjirom. Policija bi trebalo da ima dubinomere i ukoliko vas uhvate sa plitkom šarom, mogu vas poslati na vanredni kontrolni tehnički pregled - objasnio je on.
Načelnik za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu infrastrukture Demir Hadžić kaže za Press da će vozači osim zimskih guma morati da imaju i lance u kolima ako se kreću van grada.
- Onaj ko putuje kolima bilo gde van grada moraće da ima lance u gepeku. A stavljaće ih kada padne sneg u slučaju da je to propisano saobraćajnim znakom ili ukoliko ima snega na putu, a smatra da će mu biti bezbednije da vozi sa lancima na točkovima - kaže Hadžić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.