Izvor: RTS, 25.Avg.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Euleks u Prištini

Pristalice kosovskog pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje" upale na parking Euleksa u Prištini i demolirale 28 vozila. Gorele gume, polupana stakla, vozila isprevrtana. Policija uhapsila 22 osobe. Pet povređenih.

Tridesetak vozila evropske misije na Kosovu, Euleksa, demolirano je u prvom ozbiljnijem sukobu te misije sa pristalicama pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje", nekadašnjeg studentskog lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i političkog zatvorenika Aljbina Kurtija.

Akcija tog pokreta predstavlja odgovor na najavljeni sporazum Beograda i Euleksa, rekao je jedan od lidera "Vetevendosje" Glauk Konjufca.

"Najava potpisivanja protokola je razlog protesta, ali je mandat Euleksa glavni problem", rekao je Konjufca,  koji je, takođe, naveo da je u sukobima sa policijom povređeno nekoliko aktivista pokreta na čijem se čelu, sa Kurtijem, nalazi.

Suštinu problema, prema liderima pokreta "Vetevendosje", predstavlja mandat Euleksa, ali i srpsko insistiranje na poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, marginalizaciji Ahtisarijevog plana i planu u šest tačaka o kome su se dogovorili Srbija i šef UN Ban Ki Mun.

"Prema protokolu čije su potpisivanje najavili Euleks i Beograd, granica između Kosova i Srbije nazvana je adminsitrativnom linijom, a ne granicom ili međudržavnom granicom", rekao je Konjufca, što navodi na zaključak da je mandat Euleksa, suštinski, isti kao i onaj koji je rezolucijom 1244 pripao UNMIK-u.

"Euleks, verovatno, više pažnje polaže na imidž, ali su te dve misije, suštinski, u 90 odsto mandata iste", rekao je Konjufca.

On je naveo imena petorice učesnika protesta, koji su, posle sukoba sa policijom, prebačeni u prištinsku bolnicu. 

Kosovska policija je uhapsila ukupno 22 osobe, pod optužbom da su na parkingu iza Doma mladih u Prištini polupali ukupno 28 vozila.

Misija EU na Kosovu, koja je raspoređena prošlog oktobra, osudila je nasilje, naglašavajući da ovakvi protesti pokazuju da organizatori nemaju preteran interes za mirne demonstracije kao sastavnog dela demokratskog društva.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović osudio je današnje napade i rekao da, uprkos nezadovoljstvu zvanične Prištine, Srbija želi konstruktivnu saradnju sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa Euleksom.

"Vetevendosje" kao ventil

Pokret "Vetevendosje", suštinski, predstavlja ventil kroz koji se usmerava nezadovoljstvo kosovskih Albanaca najavljenom potpisivanju protokola između Beograda i Euleksa, pošto su protiv tog dokumenta prethodnih dana ustali predstavnici vlasti i opozicije, ali listom svi mediji.

"Institucije na Kosovu neće prihvatiti potpisivanje bilo kakvog sporazuma o policijskoj saradnji između Euleksa i Srbije ukoliko Priština nije potpisnica tog sporazuma sa jasnim državnim autoritetom", izjavio je potpredsednik vlade Hajredin Kuči.

Vlada Hašima Tačija je, takođe, odbila opciju prema kojoj bi Priština sama načinila predlog sporazuma i prosledila ga Euleksu, naglašavajući da takav sporazum "narušava kosovski ustav i suverenitet".

"ICO i Euleks nastavljaju napore da ubede Prištinu da prihvati potpisivanje protokola Euleks - Srbija. U pomoć im je došlo i zvanično saopštenje Evropske komisije koja podržava sporazum, mada on predstavlja kršenje Ustava Kosova", objavio je dnevnik "Kosova sot".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.