Miting i gume

Izvor: Politika, 13.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting i gume

Lepo je bilo na aeromitingu „Batajnica 2009”, a vazduhoplovci su pokazali da su i dalje cvet tehničke inteligencije Srbije. Jer, država je jaka onoliko koliko jaku avijaciju ima

Najvažnije je da je sve prošlo bez incidenta, naravno vazduhoplovnog, jer to je uvek rizik na takvim manifestacijama. Građani Srbije mogli su da uživaju u vazdušnim akrobacijama, mogli smo da vidimo šta drugi trenutno imaju, a šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mi nemamo. I bez da idemo na Burže, ili na Farnboro.

Iako vazdušne akrobacije u savremenom vazdušnom ratu odavno nisu i glavni faktor superiornosti. Za pobedu u vazdušnom boju potreban je, pre svega, odlično uvežban pilot, dobar radar, sverakursna raketa vazduh-vazduh i eventualno navođenje sa „avaksa”.

Objektivno gledano kasnimo za drugima, ne za velikim zemljama i njihovim vazduhoplovstvima, već i za nekim prvim komšijama. A to bi moglo uskoro da bude i problem. Dakle, kasnimo za Mađarima, za Rumunima, za Bugarima, Austrijanci nam više nisu prve komšije, ali kasnimo i za njima. Svi oni imaju brojnije i modernije ratno vazduhoplovstvo.

A nebo je isto i za njih i za nas. Srpski piloti leteće na „migovima 21” još koju godinu, na „migu 29” još nekoliko godina, baš kao i na „orlovima”” i na G-4. Ali šta posle?

O tome „posle” niko ništa ne govori, inertnost je nešto što avijaciji najmanje treba. Ako nastavimo da probleme avijacije rešavamo dosadašnjom brzinom onda je perspektiva slaba.

Jer, treba li da prolaze meseci da neko odgovoran u Ministarstvu odbrane Srbije nije u stanju da za avijaciju obezbedi 30 guma za avione, da nam avioni ne bi bili u problemima sa izlizanim i ofucanim gumama. I to još u situaciji kada je ministar odbrane lično naredio da se to hitno reši.

A stvar se očito ne rešava. I piloti svaki put kada polete s takvim gumama rizikuju prilikom sletanja da se zaustave u kukuruzu pored piste. Još da, ne daj bože, i ubiju nekog berača kukuruza. I niko iz Ministarstva odbrane da sedne u kamionče i ode do Rusije po gume. Ili da ih ukrca u prvi Jatov avion.

A sve gume zajedno ne koštaju više od 45.000 evra. A hoćemo modernu avijaciju?

Lepo je bilo na aeromitingu „Batajnica 2009”, a vazduhoplovci su pokazali da su i dalje cvet tehničke inteligencije Srbije. Jer, država je jaka onoliko koliko jaku avijaciju ima. Primera u svetu za to ima mnogo. Još da to shvate i političari.

Miroslav Lazanski

[objavljeno: 14/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.