Dve zimske gume obavezne od 1. novembra

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2011, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve zimske gume obavezne od 1. novembra

BEOGRAD - Vozači u Srbiji od 1, novembra moraće da na automobilima imaju dve zimske gume na pogonskim točkovima ili letnje gume sa šarama dubokim najmanje četiri milimetra.

To je obaveza iz Pravilnika o tehničkim uslovima vozila u zimskom saobraćaju po kome su zimske gume obavezne od 1. novembra bez obzira na spoljnu temperaturu i uslove na kolovozu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odnosno da li ima snega.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić u oktobru je ponovo odložio primenu novog pravilnika po kome bi zimske gume bile obavezne na sva četiri točka. Mrkonjić je odlaganje primene novih pravila obrazložio potpuno istim razlogom kao i 2010. godine - da su se proizvođači i uvoznici guma žalili da nemaju dovoljno guma i da građani neće stići da ih nabave.

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja kritikovao je odlaganje obaveze, navodeći da se time ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju. Predstavnik te organizacije Damir Okanović rekao je da bi trebalo uvesti obavezu da se zimske gume upotrebljavaju kada su na putu zimski uslovi, a ne od fiksnog datuma.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.