Dvadesetak povređenih na protestu radnika u Tuzli

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadesetak povređenih na protestu radnika u Tuzli

TUZLA - U Tuzli je danas, tokom protesta radnika i nezadovoljnih građana, došlo do žestokog sukoba policije i demonstranata, a reporteri lokalnih medija sa lica mesta javljaju da ima nekoliko lakše povređenih osoba i da je nekoliko demonstranata privedeno.

Povređen je i jedan dečak, koji se vraćao iz škole, a njegov otac kaže da su ga udarali pripadnici policije i da ne zna gde se dečak sada nalazi.

Pred kantonalnom vladom, po izveštajima reportera, bilo je više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hiljada nezadovoljnih građana, koji su blokirali delove grada i palili gume, pa je saobraćaj zaustavljen.

Prethodno su demonstranti, radnici propalih firmi i nezaposleni, provalili u zgradu vlade koju su kasnije gađali jajima i kamenicama, a neke od njih specijalci su zadržali u zgradi.

Portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić rekao je agenciji Fena da je prilikom pokušaja ulaska učesnika protesta u zgradu Vlade jedan kamerman lokalne televizije zadobio povrede prilikom naguravanja, a da nema više nikakvih prijava da ima povređenih demonstranata, niti policajaca.

Demonstranti, okupljeni u Fejsbuk grupu „50.000 ljudi na ulice za bolje sutra”, istakli su da su ogorčeni radom kantonalne Vlade, koja je, kako kažu, u četvorogodišnjem mandata uspela da obori neslavni rekord od 100.000 nezaposlenih osoba.

Učesnici protesta traže od Vlade razgovar o njihovim zahtevima, a ponuđeno im je da se sastanu sa samo pet sindikalnih i predstavnika nezaposlenih, što su ovi odbili tražeći da sastanku prisustvuje brojnija delegacija.

Protest je počeo jutros okupljanjem radnika iz firmi uništenih privatizacijom i nezaposlene omladine ogorčene zbog nepotizma kao i članova boračkih organizacija pred zgradom Kantonalnog suda, odakle su se, uz uzvike „lopovi, lopovi”, uputili ka vladi.

Premijer tuzlanskog kantona Sead Čaušević najpre je odbio da razgovara s radnicima, a posle upada u zgradu vlade, kada su povređeni jedan policajac i jedan novinar, obećao je razgovor. Izdato je i saopštenje u kojem se navodi da je kantonalna vlada svesna problema s kojima se suočavaju ovi radnici i da je, kao i dosad, spremna na dijalog.

Radnici nekadašnjih privrednih giganata -"Konjuha”, „Polihema”, „Poliolhema”, „Dite”, „Guminga”, negodovali su zbog kriminalnih privatizacija tih firmi i nerešenih statusnih pitanja, a od Vlade kantona traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 250 evra, povezivanje radnog staža i osiguranje prava na lečenje, kao i da se „spasu firme koje se još mogu spasiti”.

Traži se i smanjenje plata ministrima u kantonalnoj Vladi.

Okupljeni demostranati najavili su proteste i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Neredi su pod kontrolom i uspostavljen je saobraćaj koji je bio prekinut, potvrdio je Agenciji Fena portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Prema poslednjim informacijama, dodao je on, uhapšene su 22 osobe koje su, prema proceni policije, remetile javni red i mir.

Veliki broj pripadnika policije i dalje obezbeđuje zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, u koju su demonstranti pokušali upad a zasuli su je i kamenicama.

Prema informacijama Hitne službe Doma zdravlja Tuzla tokom popodneva primljeno je 18 povređenih osoba, potvrdio je Agenciji Fena portparol Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

On je naglasio da povređene osobe uglavnom imaju lakše i povrede srednje težine nanete čvrstim predmetom, najverovatnije kamenicama.

„Primili smo i dva policajca kojima su utvrđene kontuzije, odnosno blagi prelomi”, naveo je Nišić.

Šarić kaže da više nema nikakvih incidenata, a angažovana su dva tima specijalne policije i redovni policajci Policijske uprave Tuzla koji čuvaju zgradu vlade, ispred koje se nalazi oko 350-400 građana.

Vlada je izrazila žaljenje zbog povreda koje je kamerman Radio televizije Slon Branislav Pavičić zadobio prilikom obavljanja svog posla tokom današnjih protesta.

Dnevni avaz je objavio da je kantonalni premijer napustio zgradu na bočni izlaz u pratnji policije.

Tanjug

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.