Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon i zejtin

Dakle, počela je primena novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, ili kako se već zove, uglavnom uz mnogo pompe i buke. Nemam ništa protiv, odavno se vezujem i palim svetla danju, jedino mi je malo smešno što su već oglašeni statistički uspesi u smanjivanju broja nesreća. Vozači su, naravno, bili oprezni, malo zbog zakona, malo zbog snega, sačekajmo pa vidimo.

Statistika je čudna priča. U Francuskoj su pre neki dan objavljeni podaci po kojima je u devet meseci protekle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine manje vozača izgubilo dozvolu no u istom periodu prethodne, ali ih je zato više poginulo. Znači li to da je manje nedisciplinovanih, ali su zato ubitačniji?

Jedna hrvatska televizija je objavila snimak sigurnosne kamere na kojem vidimo onu strašnu nesreću sa kolima italijanske registracije u kojima su bili srpski državljani. Na licu mesta su poginule dve devojčice a nadležne hrvatske vlasti su za nesreću osumnjičile vozača. Sa samo malo vozačkog iskustva nije teško zaključiti šta se desilo. Vozač se suviše približio zaštitnoj ogradi koja razdvaja trake autoputa, ne čini se da je udario, već da je naleteo na sneg ili led na ivici krajnje leve trake. To se dešava – čisteći put za vreme snega, putari čiste glavni deo kolovoza i uvek može ostati sneg na ivicama.

Možda je bila u pitanju velika brzina, verovatno nepotrebna vožnja levom trakom jer se čini da drugih vozila nije bilo, a u tim situacijama se uvek držite desne trake, upravo zbog opasnosti snega i leda na ivicama. Kada se na njih naleti, gubi se kontrola nad vozilom. Ali ono strašno tek počinje. Automobil izleće s puta i naleće na – saobraćajni znak. Lomi ga i upravo saobraćajni znak pada na zadnji deo automobila i ubija devojčice. Da se sve desilo koju sekundu pre ili kasnije, dakle neku desetinu metara dalje, auto bi prošao pored znaka, a lično znam dva slučaja gde su se iz prilično uništenih automobila izvukli prilično izgrebani ljudi.

U jednom od najvećih romana XX stoleća, Majstor i Margarita Mihajla Bulgakova, Đavo prorokuje smrt jednom od junaka rečima: Anuška je prosula zejtin. Malo kasnije junak će se okliznuti o mrlju od zejtina, pasti pod tramvaj koji će mu odseći glavu.

Čudno je koliko opstanak naših života katkad ovisi o tankoj niti ili o mnogim, prosutim i neprosutim, mrljama zejtina. Ljudski zakoni, i kada su najbolji, mogu samo smanjiti rizike od ovih mrlja, nikako ih ukloniti. Više nego fatalističkom predavanju sudbini, ovo bi nas moglo poučiti skromnosti. Malo toga zavisi od nas, mnogo više od sreće, sudbine, Božije ruke, izaberite po svom uverenju.
Pogledaj vesti o: Zakon o saobraćaju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.