Okanović: Kazne nisu promenile ni vozače ni pešake

Izvor: Blic, 14.Jul.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okanović: Kazne nisu promenile ni vozače ni pešake

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio da novi zakon o bezbednosti saobraćaja ima dobre efekte, ali da oni nisu dugoročni, jer nije promenjena svest vozača i pešaka o poštovanju saobraćajnih propisa.

"Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju nije promenio svest pešaka i vozača. On ima dobre efekte, ali su oni postignuti strahom od kazne i sada vidimo da se polako tope", rekao je Okanović agenciji Beta.

Okanović je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dugoročnih efekata Zakona o bezbednosti saobraćaja neće biti sve dok se ne sprovedu sistemska rešenja.

"Nekoliko meseci posle stupanja zakona na snagu, vozači i pešaci uvideli su da nema kamera i saobraćajnih policajaca na svakom ćošku i da saobraćajni prekršaji mogu proći nekažnjeno", rekao je on.

Po oceni Okanovića, represija i kazne ne mogu uticati na dugoročne efekte Zakona o bezbednosti u saobraćaju, već bi oni bili postignuti da su reforme i institucionalna rešenja sprovedeni do kraja.

Okanović je podsetio da Vladino telo za bezbednost saobraćaja koje bi trebalo da predlaže Strategiju bezbednosti još nije formirano, a kako je rekao, Agencija za bezbednost saobraćaja kao glavno operativno telo postoji samo na papiru.

Prema njegovoj oceni, nivo svesti učesnika u saobraćaju treba da se poveća i obrazovanjem kroz reklamne i medijske kampanje, a kazne bi trebalo da ostanu "poslednja mera prema onima koji ne žele nikako drugačije da se dovedu u red".

On je najavio da će Komitet predložiti ukidanje zabrane razgovora mobilnim telefonom za pešake koji prelaze propisno ulicu, kao i ukidanje opšte zabrane parkiranja na trotoaru.

Kako je rekao, Komitet će sugerisati i da se uvedu kriterijumi za odnošenje vozila paukom jer se, prema njegovim rečima, vozila koja nikom ne smetaju uklanjaju iz udaljenih delova grada, dok u isto vreme u najužoj zoni nepropisno parkirana vozila niko ne odnosi.

On je kazao i da najavljene izmene zakona kojim bi se uz zatvorske kazne za neke prekršaje propisivala i novčana kazna išle na ruku imućnijima koji će moći da prave "drastične" prekršaje i plate kaznu umesto zatvora.
Pogledaj vesti o: Zakon o saobraćaju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.