Broj poginulih na putevima manji za trećinu

Izvor: Press, 03.Avg.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj poginulih na putevima manji za trećinu

Na putevima u Srbiji od početka godine poginulo je 320 ljudi, što je za 150 manje nego u istom periodu 2009! Broj povređenih smanjen sa 12.300 na 9.800
Od početka godine u Srbiji je za trećinu manje poginulih u saobraćajnim nesrećama! Kako Press saznaje, za prvih sedam meseci na putevima u našoj zemlji poginulo je 320 ljudi, što je za 150 manje nego za isti period u 2009. godini!
Sagovornik Pressa iz saobraćajne policije kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je od donošenja novog zakona o bezbednosti u saobraćaju znatno smanjen broj poginulih u nesrećama.
- Novi zakon spasao je mnoge živote na putevima u Srbiji! Ranijih godina imali smo pravu katastrofu na našim drumovima. I sada je veliki broj poginulih, ali je gotovo za trećinu manji nego ranije. To znači da su kazneni poeni, pretnje zatvorskim i velikim novčanim kaznama ipak dali rezultate - kaže za Press sagovornik iz policije i dodaje:
- Od januara do jula 2009. godine na putevima u Srbiji poginulo je 470 ljudi, a u isto vreme ove godine 320! Takođe je znatno manji broj povređenih. U 2009. godini u periodu januar-jul bilo je 12.300 povređenih osoba, a ove godine 9.800! Vozači su mnogo oprezniji. Iako je kod vozača bilo manjeg opuštanja u poslednjih mesec dana, ipak treba biti zadovoljan. Saobraćajna policija će pojačati akcije tokom letnjih meseci.

Press je došao i do kompletnih podataka i za period od prvih šest meseci 2010. godine. U tom periodu poginulo je 249 ljudi, dok je od januara do juna 2009. poginula 371 osoba. U tom periodu bio je smanjen i ukupan broj saobraćajnih nezgoda, broj nesreća s povređenim i poginulim, kao i broj povređenih.
- U periodu januar-jun 2010. godine dogodilo se 21.076 saobraćajnih nesreća, od toga 5.723 sa povređenim i poginulim. Povređeno je 7.766, a poginulo 249 osoba. U prvih šest meseci 2009. godine bila je 31.221 nesreća, od toga 7.166 sa povređenim i poginulim. Povređeno je 9.685, a poginula je 371 osoba - kaže naš izvor iz policije.

Izvor Pressa iz MUP-a kaže da su pijani vozači i dalje najveći problem.
- I pored zaprećenih zatvorskih kazni i dalje ima mnogo vozača koji pijani sedaju za volan - kažu naši sagovornici.
Kako Press saznaje, jedan od novih akcija policije biće i angažovanje tzv. vozila presretača i u većim gradovima u Srbiji!
- Već duže vreme naša specijalno opremljena vozila krstare autoputevima kroz Srbiju, ali i Ibarskom magistralom. Narednih dana, presretači će „juriti" nesavesne vozače i po Beogradu. Oni će snimati vozače koji prolaze kroz crveno svetlo, voze žutom trakom i razvijaju velike brzine po gradskim ulicama. Ove patrole neće zaustavljati vozače, već će snimke kao dokazni materijal slati sudijama za prekršaje - kaže naš sagovornik.
Pogledaj vesti o: Zakon o saobraćaju

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.