Yamaha RX-V479

Izvor: Hi-Files.com, 09.Okt.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Yamaha RX-V479

Kao i svake godine, Yamaha je za ovu sezonu pripremila osveženu seriju AV risivera sa oznakom RX-V, a jedno od najvećih unapređenja jeste osposobljenost svih modela za bežični striming muzike.

Istini za volju, kod baznog modela RX-V379 bežično povezivanje ograničeno je na blutut vezu, ali je i to dovoljno za prihvatljiv kvalitet zvuka, kao i za fino podešavanje i kontrolu sistema preko besplatne Android ili iOS >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << aplikacije. Ipak, već sledeći model u ponudi pruža mrežno povezivanje pomoću kabla ili bežičnim putem, kao i celokupnu funkcionalnost koja ide uz to. Stoga, za prvi susret s novom serijom odabrali smo upravo RX-V479.

Opis

Yamaha RX-V479 isporučuje se u uobičajenom pakovanju, koje obuhvata sve što je neophodno: daljinski upravljač s baterijama, kratki vodič za povezivanje u štampanoj formi i kompletno uputstvo na CD-u. Takođe, tu je YPAO mikrofon za automatsku kalibraciju sistema, kao i sobne FM i AM antene.

Čisti i suptilni visoki tonovi predstavljaju jedno od najjačih oružja testiranog risivera.

U pogledu dizajna proizvođač se nije posebno potrudio, pa RX-V479 izgleda potpuno isto kao prošlogodišnji RX-V477. Ipak, ovo nije samo po sebi loše jer Yamaha već godinama neguje diskretan i elegantan dizajn, s preglednim i jasno obeleženim komandama. Prednji panel je vizuelno podeljen horizontalnim ispupčenjem, pa je donji deo neznatno isturen u odnosu na gornju površinu fronta. U donjem delu smešten je veći deo komandi, kao što su kružna kontrola glasnoće, tasteri za promenu izvora i pristup tonskim kontrolama, kao i veoma praktični SCENE tasteri. Pored toga, u levom delu smešten je 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok se u desnom nalaze 3,5-milimetarski audio-ulaz i USB-A port. Za razliku od donjeg dela koji je izrađen od crne plastike, gornji deo je prekriven nekom vrstom zatamnjenog pleksiglasa, koji uspešno skriva displej kad je uređaj isključen. Dot-matriks displej nalazi se u središnjem delu i odlikuje se impozantnim dimenzijama, belom iluminacijom i jasnim prikazom informacija. Ispod njega su postavljeni sitni okrugli tasteri za kontrolu radija i drugih funkcija, dok se u desnom delu nalazi komanda “Direct”, a u levom su standby taster i priključak za kalibracioni mikrofon.

Konvencionalni pristup nastavlja se na gornjoj i bočnim stranama, koje su izrađene iz jednog komada lima i velikim delom perforirane radi što efikasnijeg hlađenja. Perforacija je prisutna i na donjoj strani, gde vidimo i profilisani lim koji donosi strukturalnu čvrstinu šasije, kao i veoma masivne nožice, koje umanjuju vibracije. Zadnji panel ne donosi previše priključaka, što je očekivano s obzirom na cenovni razred risivera, ali će postojeće konekcije zadovoljiti veliku većinu korisnika. HDMI priključaka, koji danas predstavljaju daleko najrasprostranjeniji vid povezivanja, ima čak sedam – šest ulaza i jedan izlaz, a tu su i četiri kompozitna video-ulaza i jedan monitorski izlaz. Audio-ulaza ima ukupno šest – tri su analogna u formi RCA priključaka, dok se digitalni sastoje od dva koaksijalna i jednog optičkog. Kako je RX-V479 petokanalni risiver, zvučničkih terminala ima pet, uz činč izlaz za aktivni sabvufer. Kao što smo spomenuli ranije, tu su i mrežni priključci u vidu eternet porta i antene za wi-fi povezivanje, kao i priključci za FM i AM antenu, dok se strujni kabl ne može odvojiti od uređaja.

Pored spoljašnjosti, i unutrašnjost risivera izvedena je po već uobičajenim standardima, što podrazumeva veliki hladnjak koji se prostire gotovo celom širinom kućišta, a na koji su sa zadnje strane prislonjeni izlazni tranzistori. Ni ovde nema većih promena u odnosu na prošlogodišnji model, pa se na poziciji komplementarnih parova opet nalaze tranzistori A1941 i C5198 iz kompanije Toshiba. Levi deo kućišta rezervisan je za napajanje sa EI transformatorom malezijskog proizvođača Bando Electronics, čiji se transformatori mogu naći i kod drugih velikih proizvođača (Pioneer, Sony itd), dok je ostatak kućišta ispunjen štampanim pločama u nekoliko nivoa. Od čipova primećujemo veliki Cinema DSP proizvođača Texas Instruments, koji služi za enkodiranje surround signala i obradu zvuka u digitalnom domenu. Tu je još HDMI transiver Silicon Image Sil9573, kao i 32-bitski mikrokontroler Toshiba TMPM362F10FG s procesorom ARM Cortex-M3 i jednim megabajtom interne memorije. Za prijem digitalnog audio-signala upotrebljen je TI Burr-Brown PCM9211, dok se kao digitalno-analogni konverter koristi 24-bitsko, osmokanalno kolo PCM1681 istog proizvođača. Na gornjoj štamapnoj ploči smešten je i wi-fi modul Yamaha NW-01, koji je u potpunosti oklopljen, dok se u donjem delu nalaze dva elektrolitska kondenzatora od po 8.200 mikrofarada.

Test

Nakon mnogo godina usavršavanja, može se reći da je YPAO sistem za automatsku kalibraciju dostigao punu zrelost, pa je njegova upotreba zaista jednostavna, a rezultati izuzetno dobri. Stoga, osim ako ste zaista ekspert u podešavanju surround sistema, preporučujemo da podešavanje prepustite ovoj sjajnoj tehnologiji – nakon toga ostaje samo da uživate u dobrom zvuku. Tokom slušanja muzike u stereo-formatu, jedna od najznačajnijih odrednica ove Yamahe jeste prijatan i nenametljiv karakter zvuka, koji se može slušati satima i danima bez zamora. Zvučna slika je solidno razvučena po širini i nešto manje po dubini, dok je količina i jasnoća prikaza detalja na veoma dobrom nivou. Pri reprodukciji muzike, čisti i suptilni visoki tonovi predstavljaju jedno od najjačih oružja testiranog risivera, dok je srednjotonski opseg prilično bogat i odlično uklopljen u zvučnu sliku. Najniži spektar je pre brz i dinamičan nego impresivno masivan, ali je ovo potpuno u standardu cenovne klase, te se ne može uzeti kao pravi nedostatak. S druge strane, gornji basovi su odlično definisani, a RX-V479 je sposoban da jasno prezentuje dinamične pasaže i kreira zavodljiv ritam. Ipak, tek je prelazak na filmove i surround zvuk prikazao ovaj risiver u punom sjaju i omogućio mu da zaista pokaže sve što ume. Trodimenzionalni efekti veoma su dobro definisani i pozicionirani, a dijalozi potpuno razgovetni, čak i pri niskim nivoima glasnoće. Takođe, posvećenost detaljima ovde zaista fascinira jer RX-V479 u režimu kućnog bioskopa postavlja svaku sitnicu na svoje mesto i jasno prikazuje i najtiše zvuke okruženja tokom gledanja filmova. Jedino bismo mogli poželeti malo više snage kako bi najniži tonovi dobili masu a zadržali dobru definiciju. Opet, ni ovo se ne može zameriti s obzirom na cenu risivera, pa ga možemo preporučiti kao odličan izbor za upotrebu sa surround sistemima manje i srednje veličine.

Zaključak

Uprkos pristupačnoj ceni, RX-V479 je izuzetno bogat opcijama, što predstavlja još jedan veoma važan argument za pridobijanje kupaca. Mrežno povezivanje, mogućnost reprodukcije 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova i podrška za 3D i 4K sadržaje bili su prisutni i na prošlogodišnjem modelu, ali je spisak mogućnosti ove godine obogaćen bežičnim wi-fi i blutut povezivanjem, kao i reprodukcijom sve popularnijeg DSD materijala u rezoluciji od 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64 i 128). Zaista, gotovo je neverovatno koliko dobrog zvuka i pratećih mogućnosti Yamaha RX-V479 nudi za sasvim skromnu svotu novca, a unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model i te kako vrede poskupljenja od svega 10 evra (manje od tri odsto). Stoga, ovaj risiver od nas dobija visoke ocene i sve preporuke.

PLUS

Tradicionalno dobar kvalitet izrade.

Wi-fi i blutut povezivanje.

Podrška za DSD.

Detaljnost i muzikalnost.

Suptilni visoki tonovi.

MINUS

Nedovoljan kvalitet zvučničkih terminala.

Slabiji bas u surround postavci s podnostojećim zvučnicima.
Pogledaj vesti o: Yamaha

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.