Yamaha AVENTAGE RX-A3040

Izvor: Hi-Files.com, 15.Apr.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Yamaha AVENTAGE RX-A3040

Predstavljena pre pet godina, serija AVENTAGE učvrstila je svoje pozicije među AV risiverima srednje i više klase. Ovom prilikom na testu imamo perjanicu serije, koja se odlikuje moćnom pojavom, velikom snagom i impresivnim mogućnostima.

Po već ustaljenoj šemi, koju prate svi veliki proizvođači AV risivera, Yamaha svake godine predstavlja osvežene modele AVENTAGE serije. Aktuelna ponuda obuhvata pet modela, od najpristupačnijeg RX-A740, pa do velikog RX-A3040, koji predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Hi-Files.com << ozbiljnu spravu u svetu AV risivera. Kad su u pitanju kvalitet i mogućnosti, dovoljno je reći da se u Yamahinoj ponudi iznad ovog risivera nalazi samo kombinacija surround pretpojačala CX-A5000 i izlaznog pojačala MX-A5000, koja košta više od 5.600 evra.

Prepoznatljiv dizajn

U pogledu dizajna AVENTAGE risiveri se nisu znatno izmenili od svog predstavljanja, pa se RX-A3040 odlikuje aluminijumskim prednjim panelom, koji je vizuelno podeljen po horizontalnoj liniji. Donji deo je nešto veći i na njemu su smeštene dve velike kružne komande (za odabir izvora i kontrolu glasnoće), kao i masivni poklopac koji krije ostatak komandi i frontalne priključke. Tasteri su prilično sitni, ali dobro obeleženi, a od priključaka na raspolaganju su linijski RCA ulaz, kompozitni video-ulaz, HDMI i USB portovi, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i priključak za YPAO mikrofon. Gornji deo je u potpunosti prekriven crnom plastikom i sadrži tastere za standby i pure direct, dok je veliki displej potpuno neprimetan kada je risiver isključen. Gornja i bočne strane izrađene su iz jednog komada lima, s velikim brojem proreza za hlađenje, koji se nalaze i na donjoj strani. Takođe, pored četiri masivne nožice, RX-A3040 poseduje i petu nožicu u sredini, kao deo A.R.T. (Anti Resonance Technology) sistema za umanjenje vibracija.

Zvučni efekti su veoma precizno postavljeni u sve tri dimenzije.

Za razliku od postavke na koju smo navikli kod pristupačnijih AV risivera, RX-A3040 se odlikuje nešto drugačijim dizajnom u unutrašnjosti. Po uklanjanju poklopca ukazuju se dodatna metalna ojačanja u formi latiničnog slova H, što zajedno s pet nožica čini kućište veoma inertnim i eliminiše neželjene vibracije. U središtu prednjeg dela, iza frontalnog panela, postavljen je oklopljeni i prilično masivni EI transformator, a levo i desno od njega smešteni su veliki hladnjaci. Na zadnju stranu hladnjaka postavljeno je ukupno devet komplementarnih parova izlaznih tranzistora Sanken STD05P i STD05N, a iza transformatora smeštena su dva elektrolitska kondenzatora Nippon Chemi-Con od po 18.000 mikrofarada. Zadnji deo zauzele su tri štampane ploče, postavljene jedna iznad druge, a od najznačajnijih elemenata izdvajaju se 32-bitska D/A konverterska kola ESS Sabre32 ES9016, dok su za presence kanale upotrebljeni ESS ES9006. Za primopredaju digitalnog signala zadužena su dva kola Altera Cyclone IV, a obradu signala obavljaju čipovi Texas Instruments CinemaDSP. Za dekodiranje i konverziju video-signala upotrebljeno je kolo Analog Devices ADV7181C.

Kako dolikuje uređaju ove klase, zadnja strana risivera prilično je popunjena. Korisniku su na raspolaganju sedam HDMI ulaza i dva izlaza, tri komponentna video-ulaza i jedan izlaz, kao i četiri kompozitna video-ulaza i dva izlaza. Analognih audio-ulaza ima devet (uključujući phono MM), a digitalnih šest (po tri koaksijalna i optička), a tu su i po jedan analogni i digitalni audio-izlaz. Zvučničkih terminala ima 11 i mogli bi da budu boljeg kvaliteta kada se uzme u obzir cenovna klasa, a RX-A3040 može da funkcioniše kao surround pretpojačalo ili izlazno pojačalo, zahvaljujući prisustvu odgovarajućih ulaza i izlaza. Konačno, tu su nezaobilazni eternet port i wi-fi antena, ulazi za FM i AM antene, kao i IEC strujni priključak.

Pakovanje risivera je standardno i obuhvata brzi vodič u štampanoj formi, kompletno uputstvo na CD-u, YPAO mikrofon sa stalkom, daljinski upravljač, sobne FM i AM antene, wi-fi antenu i strujni kabl IEC tipa. Veliki daljinski upravljač nosi oznaku RAV519, ima logično i pregledno raspoređene tastere i može se koristiti i za druge uređaje u sistemu, pa u pogledu funkcionalnosti nema zamerki. Ipak, njegovo plastično kućište, gumeni tasteri i samo prosečna završna obrada nikako se ne uklapaju uz risiver cene preko 2.000 evra, pa smatramo da je proizvođač mogao malo više da se potrudi oko daljinca.

Svemogući risiver

Kao najbolji predstavnik serije AVENTAGE, ovaj risiver nudi praktično sve što bi ljubiteljima višekanalnog zvuka moglo zatrebati. Iako je RX-A3040 u vreme predstavljanja bio ograničen na Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio, to je ispravljeno u novoj verziji firmvera, pa je sada podržan i famozni Dolby Atmos. Prema fabričkoj specifikaciji, izlazna sekcija pruža 150 vati na devet kanala (8 Ω, 20 Hz – 20 kHz), a mi smo se u praksi uverili da ovom risiveru ni u jednoj konfiguraciji ne nedostaje snage. Višekanalni zvuk je sveobuhvatan, odlično definisan i zaista uvlači auditorijum u dešavanja na ekranu. Postojana kontrola u svim prilikama predstavlja jednu od najboljih osobina ove Yamahe, dok brzi tranzijenti i izražena dinamika čine svaku zvučnu podlogu veoma uverljivom. Zvučni efekti su veoma precizno postavljeni u sve tri dimenzije, a prelazi zvukova s jednog na drugi zvučnik odlično su izbalansirani i gotovo neosetni. Poput svojih prethodnika, RX-A3040 se odlično pokazao i prilikom slušanja muzike u dvokanalnom formatu. Iako ne doseže kvalitet reprodukcije stereo-integralaca približne cene (što i nije realno poređenje), Yamahin risiver pruža veoma, veoma dobar stereo-zvuk, koji staje uz rame sa integrisanim pojačalima klase od oko 1.000 evra. Rasterećen od dodatnih surround kanala, RX-A3040 isporučuje gotovo brutalnu snagu i ne ispušta konce iz ruku bez obzira na zahtevnost reprodukovanog materijala. Iz slušnih iskustava s pristupačnijim modelima znamo da izražen temperament ne spada u primarne osobine pojačala ovog proizvođača, ali najbolji AVENTAGE risiver donosi čak i to, te muzici daruje upečatljivost, ali i finese kada zatreba. Pored sjajnog surround zvuka, sigurni smo da bi RX-A3040 zadovoljio zahteve velikog broja audiofila u pogledu stereo-reprodukcije.

Kad su u pitanju funkcije i mogućnosti, ovom risiveru bi se zaista malo šta moglo dodati. Pored pomenutog Atmosa, podržani su još brojni drugi Dolby i DTS formati, a mogućnosti povezivanja pretvaraju RX-A3040 u istinski komandni centar audio-video sistema. Osim reprodukcije 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova sa USB porta i preko mreže, risiver može da obavlja upsampling CD formata (44,1 kHz/16 bita) na 96/24. U ovom pogledu nedostaje samo podrška za DSD, koja se već može naći kod nekih klasnih konkurenata. U pogledu video-materijala, najznačajniju novost predstavlja HDMI 2.0, koji omogućava prenos 4K Ultra HD formata sa 50 i 60 frejmova u sekundi (HDMI 1.4 je ograničen na 30 fps). RX-A3040 ima četiri zone, što će bez problema pokriti prosečan stambeni prostor. Inteligentna kontrola automatski će raspodeliti amplifikaciju tamo gde je trenutno potrebna, a Party Mode reprodukuje istu numeru u sve zone. Konačno, mrežno povezivanje omogućava kontrolu i reprodukciju preko besplatne Android i Apple aplikacije, a tu je i već odomaćeni internet radio.

Uloženo i dobijeno

Kada se uzme u obzir koliko uređaja RX-A3040 može da zameni (stereo i surround pojačalo, eksterni DAC, strimer, tjuner, pretpojačalo za gramofon i slušalice…) i kakav kvalitet reprodukcije je sposoban da pruži, čak i cena od preko 2.000 evra više ne deluje tako strašno. Naprotiv, smatramo da najbolji AVENTAGE risiver nudi sjajan odnos uloženog i dobijenog i da predstavlja odličnu investiciju u audio-video sistem.

PLUS

Sjajan kvalitet izrade.

Ogromne mogućnosti.

Mnogo snage.

Dolby Atmos.

Odličan zvuk u svim režimima.

MINUS

Zvučnički terminali i daljinski upravljač trebalo bi da budu kvalitetniji.
Pogledaj vesti o: Yamaha

Nastavak na Hi-Files.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Hi-Files.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Hi-Files.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.