Volvo testira motor sa tri turba

Izvor: Nacionalna klasa, 22.Okt.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volvo testira motor sa tri turba

Automobilska grupacija Volvo testira dvolitarski motor sa četiri cilindra i tri turba kako bi iz njega izvukao najmanje 450KS. Volvo je saopštio da je reč o konceptu i nije potvrdio da će se ovaj motor naći u serijskoj proizvodnji.

Ukoliko se to desi, snaga od 225KS po litri zapremine biće jedna od najvećih vrednosti među serijskim automobilskim motorima. Radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << poređenja, osmolitarski motor modela Bugatti Veyron proizvodi 1200KS, odnosno 150KS po litri.

Ovaj konceptualni agregat je deo nove porodice agregata kompanije Volvo sa oznakom Drive-E. To su prvi novi motori švedskog proizvođača od kada se kompanija 2010. godine odvojila od Forda.

Proizvodnja motora sa tri turba bila bi skupa. Da bi se dobila tolika snaga iz tako malog motora, inženjeri Volva razvili su sistem pojačanja snage preko turbina koje ne koriste izduvne gasove, što je odlika današnjih turbo sistema.

U Volvovom rešenju dve turbine povezane su na usisni sistem, a napaja ih električni turbo. Volvo navodi da komprimovani vazduh iz električnog turba brzo pokreće sledeće dve turbine, čime se eliminiše turbo-rupa, piše Auto njuz (Auto News).

Matijas Evenson (Mattias Evensson), inženjer za trkačke motore u timu Volvo Polestar Racing, koji je učestvovao u razvoju ovog motora, rekao je da je prvi put kombinovana nova tehnologija u okviru postojeće primene i da je rezultat "prilično jedinstven motor sa većom snagom i bržim odzivom".

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.