Volvo V40 - novi Sensus info sistem

Izvor: B92, 03.Apr.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volvo V40 - novi Sensus info sistem

Uz novi model V40, Volvo je razvio i visokotehnološki multifunkcijski sistem zabave i informisanja - Sensus. U okviru ovog sistema dolazi i nova komandna tabla sa grafičkim prikazom instrumenata i mogućnosti personalizacije njenog displeja. Vozači će moći da koriste i posebnu aplikaciju za mobilne uređaje.

U švedskom proizvođaču kažu da aktivni TFT ekran Sensus sistema predstavlja novu dimenziju komunikacije vozača i automobila.

Vozač može da odabere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri grafičke teme, pri čemu se na komandnoj tabli uvek jasno prikazuju najvažnije informacije u okviru izabrane teme.

Elegance grafička tema stvara tradicionalno mirnu svetlosnu atmosferu, dok Eco tema sa zelenom pozadinom pruža detaljni prikaz potrošnje, sa posebnom iluminacijom u slučaju ekološki prilagođene vožnje.

Totalna suprotnost je Performance tema, koja crvenim osvetljenjem stvara sportsku atmosferu, a u grafičkom prikazu ističu se brzina kretanja, iskorišćenost potencijala motora i slično.

Kod Volvo Sensus sistema sve informacije se prikazuju na ekranu od pet ili sedam inča (u zavisnosti od paketa opreme), smeštenom u gornjem delu centralne konzole.

Svim funkcijama se može upravljati preko komandi na upravljaču ili putem kontrola ispod ekrana, a tu je i dodatni daljinski upravljač.

U opciji sa multimedijalnim audio sistemom, Volvo Sensus dolazi sa većim ekranom od sedam inča, koji prikazuje i informacije sa navigacionog sistema, telefona, kamere za vožnju unazad, DVD playera, digitalnog TV-a i slično.

Bluetooth konekcija je takođe unapređena kako bi pored hands-free razgovora telefonom bio dostupan i izbor muzičkog sadržaja sa vašeg portabl plejera.

Sistem Sensus nudi i automatsko kontrolisanje unutrašnje temperature i ventilacije preko individualnog podešavanja za vozačevu i suvozačevu stranu.

Vetrobransko staklo, zadnje staklo i spoljni retrovizori automatski se greju pri temperaturama ispod 9°C.

Integrisana navigacija s glasovnim komandama u ponudi je kao opcija.

Ovaj navigacioni sistem integrisan je u Volvo Sensus, a glasovno davanje instrukcija dodatno doprinosi bezbednosti u vožnji.

Premium Sound je najnaprednija audio jedinica koja je u ponudi modela V40.

Ovaj sistem ima digitalno 5x130W pojačalo klase D, Dolby Digital u kombinaciji s Dolby Pro Logic II Surround i poslednju MultEQ tehnologiju kompanije Audyssey Laboratories, koja smanjuje distorziju.

Uz Premium Sound audio uređaj doalzi i 10 zvučnika. Uređaj očitava muziku sa DVD, CD i USB nosača u MP3, AAC ili WMA, ali i AVI i Video Div-X formatu. Sistem podrazumeva i Bluetooth konekciju.

Pored Premium Sound Multimedia sistema, dostupna su još četiri audio sistema, Performance sa 4 zvučnika, Performance sa 6 zvučnika, High Performance sa 8 zvučnika i High Performance Multimedia sistem sa 8 zvučnika.

Za spajanje s ostalim uređajima, kao što je portabl MP3 player, iPod (od treće generacije), iPod Touch ili iPhone, svi ovi audio sistemi standardno poseduju AUX ili USB konektore.

Vlasnik novog Volvoa V40 može koristiti i mobilnu aplikaciju kako bi preko pametnog telefona ostao u "kontaktu” s vozilom kada je ono parkirano.

Mobilna Volvo aplikacija je produžetak usluge Volvo On Call, koja se zasniva na direktnom pristupu centru za pomoć u slučaju nezgode ili u vanrednim situacijama.

Mobilna aplikacija za Volvo V40 učitava se besplatno preko online servisa, a napravljena je da ponudi intuitivan i jednostavan kontakt korisnika s njegovim automobilom.

Ona podrazumeva nekoliko elemenata:

Lokator automobila prikazuje položaj automobila na mapi, a tu je i digitalni kompas koji navodi vozača u pravom smeru.

Daljinsko zaključavanje - pokazuje status svih vrata i prozora na automobilu, a vozač može zaključati ili otključati automobil dodirom ekrana na mobilnom uređaju.

Daljinsko uključivanje grejanja. Ukoliko automobil ima opciju grejanja dok je parkiran, ona se može se pokrenuti ili programirati preko tajmera na mobilnoj aplikaciji.

Komandna tabla daje vozaču pristup nizu informacija: nivou goriva, kilometraži do sledećeg punjenja, prosečnoj potrošnji goriva, prosečnoj brzini i drugim očitavanjima.

Provera automobila. Aplikacija izvodi „sistematski" pregled vozila prikazujući informacije o stanju sijalica, tečnosti za kočenje, nivou rashladne tečnosti, nivou ulja u motoru i pritisku ulja u motoru.

Dnevnik vožnje. Detaljni podaci o svakoj vožnji tokom poslednjih 40 dana mogu se učitati ili sačuvati. Podaci se mogu sačuvati i kao Excel datoteka – što je korisna opcija za vlasnike kompanijskih automobila.

Informacije o vozilu u kojoj se nalaze osnovni podaci kao što su model, registracioni broj, itd.

Upozorenje o krađi. Ukoliko se pokrene alarm za krađu vozač je odmah obavešten preko mobilne aplikacije.

Novi Volvo V40 ima i druge napredne sisteme, kao što je prvi vazdušni jastuk konstruisan za zaštitu pešaka, zatim sistem za uočavanje pešaka koji se nalazi ispred automobila u uslovima smanjene vidljivosti, kao i unapređenu verziju sistema za izbegavanje sudara, koji sada funkcioniše do brzine kretanja od 50 km/h.

Pored toga, u ponudi je i sistem koji upozorava vozača da je napustio saobraćajnu traku kojom se kreće, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i uređaj za asistenciju pri parkiranju vozila.

Volvo V40 imao je svetsku premijeru na sajmu automobila u Ženevi 2012. Proizvodnja ovog modela startovala je u martu, a uskoro se očekuje i njegovo pojavljivanje u prodajnim salonima širom Evrope.

Pročitajte više o modelu Volvo V40.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.