Volvo: Tehnologija zamajca štedi do 25% goriva

Izvor: B92, 30.Apr.2013, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volvo: Tehnologija zamajca štedi do 25% goriva

Volvo je završio opsežno testiranje kinetičke tehnologije zamajca na javnim putevima, a postignuti rezultati potvrđuju njenu efikasnost.

"Testiranje ovog eksperimentalnog sistema skladištenja kinetičke energije sprovedeno je tokom 2012. godine", ističe Derek Crabb, potpredsednik odeljenja za razvoj pogonskih sistema pri Volvo Car grupaciji.

"Rezultati pokazuju da tehnologija u kombinaciji s četvorocilindarskim turbomotorom ima potencijal smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrošnje goriva do 25 odsto u poređenju sa šestocilindarskim turbomotorom sličnih performansi", kaže Crabb.

"S dodatnih 80 KS, četvorocilindarski motor bez problema nudi performanse šestocilindarskog motora“, dodaje on.

Eksperimentalni sistem, poznatiji i kao KERS sa zamajcem (Kinetic Energy Recovery System) ugrađen je na zadnju osovinu. Tokom usporavanja enegija kočenja ubrzava zamajac do 60.000 obrtaja u minutu, a kada automobil ponovo počne da se kreće rotacija zamajca se prenosi na zadnju osovinu preko posebno konstruisanog prenosa.

Motor s unutrašnjim sagorevanjem, koji pokreće prednje točkove, automatski se gasi prilikom kočenja. Energija iz zamajca se koristi za ponovno ubrzanje vozila ili za pokretanje vozila konstantnom brzinom na otvorenom putu.

"Uskladištena energija je dovoljna da kratkotrajno pokreće automobil, što ima značajan uticaj na potrošnju goriva" objašnjava Derek Crabb.

S obzirom na to da se zamajac aktivira kočenjem i da je količina uskladištene energije limitirana, tehnologija je najefikasnija prilikom vožnje sa stalnim kočenjima i kretanjima. Drugim rečima, najveće uštede mogu se ostvariti u gradskoj vožnji ili aktivnoj vožnji po krivinama s mnogo kočenja.

Ukoliko se energija iz zamajca kombinuje s punim kapacitetom klasičnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, vozilu može dati dodatnih 80 KS i značajan rast obrtnog momenta, što se direktno prenosi na ubrzanje do 100 km/h koje se značajno skraćuje. Eksperimentalni automobil, Volvo S60, tako ubrzava do 100 km/h za 5,5 sekundi.

Pogon uz pomoć zamajca testiran je još tokom osamdesetih godina prošlog veka u modelu Volvo 260, a čelični zamajac je bio predmet testiranja brojnih proizvođača. Ipak, kako je jedinica bila sastavljena od čelika, te time velika i teška, imala je ograničen rotacijski kapacitet pa nije predstavljala održivu alternativu.

Današnji zamajac, koji je Volvo testirao u svojim vozilima, izrađen je od ugljeničnih vlakana i ima masu od oko 6 kg i prečnik od 20 cm. Uz to, vrti se u vakuumu kako bi se minimalizovali frikcioni gubici.

"Volvo je prvi proizvođač automobila koji primenjuje tehnologiju zamajca na zadnjoj osovini automobila opremljenog motorom s unutrašnjim sagorevanjem koji pokreće prednje točkove. Nakon kompletiranja uspešnih testova, sledeći korak je ocena mogućnosti implementacije tehnologije u našim budućim modelima“, zaključuje Crabb.

Pogledajte kako je Volvo redizajnirao najnoviju generaciju svojih modela.

Pročitajte više o redizajnu modela Volvo S60, V60 i XC60.
Pogledaj vesti o: Volvo

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Volvo: Tehnologija zamajca štedi do 25% goriva

Izvor: OkRadio.rs, 30.Apr.2013

Volvo je završio opsežno testiranje kinetičke tehnologije zamajca na javnim putevima, a postignuti rezultati potvrđuju njenu efikasnost. "Testiranje ovog eksperimentalnog sistema skladištenja kinetičke energije sprovedeno je tokom 2012. godine", ističe Derek Crabb, potpredsednik odeljenja za...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.