Švedski mediji kritikuju prodaju Volvoa

Izvor: S media, 25.Dec.2009, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski mediji kritikuju prodaju "Volvoa"

Švedski mediji su "na nož" dočekali odluku giganta američke autoindustrije "Forda" da proda svoju evopsku filijalu "Volvo" kineskoj grupaciji "Džili", upozoravajući na moguće urušavanje "imidža" švedskih robnih marki i nekada snažne automobilske industrije te zemlje.

Kompanija "Džili", najveći privatni proizvodjač automobila u Kini, trebalo bi da za "Volvo" izdvoji oko dve milijarde dolara, na koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je procenjena njegova sadašnja vrednost.

List "Dagens niheter", u uvodniku povodom prodaje "Volvoa", ističe da se "novcem ne može kupiti sve" i da masovna proizvodnja vozila u Kini može da ugrozi reputaciju čuvenog švedskog brenda.

List je u jednoj drugoj analizi, ranije ove sedmice, "Džilijevo" preuzimanje "Volvoa" ocenio kao "put u neizvesnost", prenele su agencije.

Sumirajući stavove protivnika ugovora sa kineskom firmom, švedska agencija TT kaže da se primedbe odnose pre svega na vlasničku strukturu "Džilija" i finansiranje.

"Ford" je u sredu objavio da je saglasan sa glavnim uslovima prodaje "Volvoa" kineskom "Džiliju", bivšem proizvodjaču delova za frižidere, a sada jednim od najvećih proizvodjača autmobila u Kini, navodeći da će ugovor biti okončan početkom naredne godine.

"Ford" je saopštio da još treba da se reše finansijska pitanja i dobiju administrativne dozvole.

"Volvo" u svetu zapošljava 22.000 radnika, a ove godine je poslovao sa gubitkom, prodavši 325.000 automobila.

Mala kinska kompanija "Džili", koja je počela da poizvodi automobile pre samo 10 godina, ne može da osigura budućnost "Volvoa", smatraju švedski analitičari, koji upozoravaju da "Džiliju" nedostaje iskustvo na razvoju, izradi i prodaji vozila na svetskom tržištu.

Objavljivanje dogovora o prodaji "Volvoa" desilo se u trenutku kada vlada potpuna neizvesnost oko budućnosti druge švedske automobilske robne marke, kompanije "Saab", čiji vlasnik, američki "Dženeral motors" (GM), još nije definitivno odlučio da li će uopšte prodavati kompaniju ili će je zatvoriti.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedski mediji kritikuju prodaju "Volvoa" kineskoj firmi

Izvor: SrbijaNet.rs, 25.Dec.2009

Švedski mediji su "na nož" dočekali odluku giganta američke autoindustrije "Forda" da proda svoju evopsku filijalu "Volvo" kineskoj grupaciji "Džili", upozoravajući na moguće urušavanje "imidža" švedskih robnih marki i nekada snažne automobilske industrije te zemlje. Kompanija "Džili",...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.