Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2016, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot koji skuplja kante za smeće (VIDEO)

Volvo je za projekt pod nazivom ROAR (RObot based Autonomous Refuse handling), angažovao studente s tri različita univerziteta (Chalmers University of Technology, Mälardalen University i Penn State University), kako bi za sa samo 4 mjeseca dizajnirali i izradili prototip robotizovanog sistema za automatsko skupljanje i pražnjenje kanti sa smećem, koji bi jednog dana trebao da znatno ubrza sustav prikupljanja gradskog otpada.

Sistem se sastoji od tri različita elementa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << samog robota pod nazivom ROARy koji posjeduje LIDAR, GPS i akcelometar, quadcopter letjelice koja iz vazduha mapira područje na kojem se skuplja otpad, te robotizovanog utovarivača na kamionu za odvoz otpada.

U osnovi to funkioniiše tako da quadcopter prvo mapira područje i označi mjesta na kojima se nalaze kante sa smećem, a tada se aktivira ROARy koji uz pomoć vlastitog sistema navigacije i sistema za izbjegavanje prepreka dolazi do kante, te je podigne i vozi prema kamionu. Nakon toga automatski utovarivač podiže i prazni kantu, te je vraća ROARyu koji je odvozi nazad.

Automatski utovarivač na kamionu je takođe opremljen senzorskim sistemima, pa u svakom trenutku može pauzirati radnju ukoliko detektuje da se neka osoba ili vozilo nalazi unutar "zabranjenog područja", kako bi se spriječilo da kantom povrijedi nekog ili napravi štetu na nečemu.

Kao što možete da vidite u ovom videu, sistem je uspješno prošao preliminarne testove, no za sada nije poznato misli li Volvo ozbiljno automatizovati sistem odvoza smeća i dovesti ga na tržište.

(NN, vidi.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.