Novi modeli Volvoa prepoznavaće bicikliste

Izvor: Mondo, 08.Mar.2013, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi modeli "Volvoa" prepoznavaće bicikliste

"Volvo" je najavio poseban uređaj na svojim vozilima koji će detektovati bicikliste, čime će se sprečiti teške saobraćajne nesreće.

Ilustracija: Guliver/Getty images/Thinkstock

Novi uređaj moći će da detektuje i opasnost u vidu bicikliste koji je iznenada skrenuo na putanju vozača automobila, prenosi portal Indikator.ba.

Iz kompanije navode da će se u slučaju da se detektuje opasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << od sudara oglasiti alarm, koji će aktivirati kočnice automobila, ali kažu i da ovaj tehnički uređaj ne treba da bude zamena za opreznost za volanom.

"Volvo" je ovaj novi uređaj predstavio na Sajmu automobila u Ženevi, a u novoj tehnologiji je pojačana verzija sistema za detekciju pešaka, koji je predstavljen 2010. godine.

Kao i slučaju prethodnih inovacija, ovaj uređaj koristi radar u prednjoj rešetki automobila, i kameru koja se nalazi između šoferšajbne i retrovizora, kako bi detektovao opasnost od sudara. Novi sistem uključuje moćniji procesor i izmenjen ojačan softver.

Takođe novi sistem mora da se instalira u fabrici, što znači da mora da se naruči unapred, i biće ograničen na sedam od 11 modela koja su trenutno u proizvodnji. Vozači koji žele ovaj uređaj moraće da dodaju najmanje 2.100 evra na cenu automobila.

Iz "Volvoa" kažu da njihovi inženjeri sada rade na novoj verziji, koja će ući u program automobila 2020. godine, a koja će moći da detektuje životinje na putu.

"Volvo" je takođe nedavno predstavio automobil koji ima vazdušni jastuk ispod haube, koji se naduva ako senzori u prednjem delu automobila detektuju mogući kontakt sa biciklistom ili pešakom. Vazdušni jastuk prekriva oko jedne trećine šoferšajbne i njegova svrha je da ublaži povrede glave žrtve.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.