KRAJ JEDNE ERE: Volvo već naredne godine OBUSTAVLJA proizvodnju dizel motora!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2023, 10:29

KRAJ JEDNE ERE: Volvo već naredne godine OBUSTAVLJA proizvodnju dizel motora!

Oglasio se i prvi čovek...

Volvo Cars je objavio svoju odluku da početkom 2024. godine prestane sa proizvodnjom svih modela automobila sa dizel motorima. Ova odluka je javno saopštena tokom Nedelje klime u Njujorku. Kompanija se tako svrstava među prve velike proizvođače automobila koji su preduzeli ovaj korak u cilju smanjenja globalnih emisija.

Glavni razlozi za ovu odluku su promenjiva potražnja na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << automobilskom tržištu, stroži regulativni okviri vezani za emisiju štetnih gasova, kao i strateški fokus kompanije na elektrifikaciju vozila.

- Za nekoliko meseci napravićemo poslednji Volvo automobil sa dizel motorom - izjavio je Džim Rouvan, izvršni direktor Volvo Carsa.

- Ovo je još jedan ključni korak u našem kontinuiranom fokusu na elektrifikaciju i borbu protiv klimatskih promena."

Prošle godine, Volvo vozila sa dizel motorom činila su samo 8,9% ukupne globalne prodaje kompanije. Osim toga, generalni udeo automobila sa dizel motorima na evropskom tržištu značajno je opao. U julu 2023. godine, taj udeo je bio samo 14,1%, što je drastičan pad u poređenju sa više od 50% u 2015. godini.

Volvo je već najavio svoju posvećenost da postane brend koji će proizvoditi isključivo električna vozila do 2030. godine. Kompanija takođe planira da postigne ugljeničnu neutralnost do 2040. godine, potvrđujući svoje ambicije da postane lider u održivoj proizvodnji automobila.

Električni agregati su naša budućnost i imaju niz prednosti u odnosu na tradicionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem, uključujući manje buke, manje vibracija i manje troškova servisiranja za naše kupce," napomenuo je Džim Rouvan, javlja Autoblog.rs.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u nastojanjima automobilske industrije da se uskladi sa globalnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena. Time Volvo Cars nastavlja da postavlja standarde u industriji, istovremeno podstičući druge proizvođače da preduzmu slične inicijative.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.