Geely pao na crash testu

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geely pao na crash testu

Čini se da je kineski Geely s dobrim razlogom kupio Volvo od Forda za 1,8 milijardi američkih dolara. Četvrtom po veličini kineskom proizvođaču automobila svakako će dobro doći lekcije iz pasivne sigurnosti koje bi Šveđani mogli da im pruže.



Prva runda latinoameričkih crash-testova u novoosnovanoj nezavisnoj agenciji za sigurnost vozila - Latin NCAP - pokazala je pravo stanje stvari za devet najprodavanijih modela u Južnoj Americi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Limuzina Geely CK1, jedan od najpopularnijih modela tamo, u sudaru sa statičnom preprekom zaradila je nula zvezdica. Deo krivice snosi na nepostojanje vazdušnog jastuka u serijskoj opremi, a u agenciji ističu da zabunu među vlasnicima može izazvati i prekidač za aktivaciju, takođe nepostojećeg, suvozačkog vazdušnog jastuka.

Ipak, najveći Geelyev problem leži u faličnoj krutosti šasije, kao i neadekvatnim zonama gužvanja, zbog čega su šanse za teže povrede putnika u kineskoj limuzini, čak i pri lakšim sudarima, poprilično visoke.

Medijsko saopštenje latinoameričke agencije ističe i da problem neće biti rešen naknadnom instalacijom vazdušnih jastuka, već da će u Geelyju morati da porade na strukturalnoj krutosti.

Kako ne bi samo Geely ispao crna ovca popularnog stada, pobrinuo se Peugeot 207 koji je zapravo redizajnirana verzija evropskog 206. Varijanta ovog automobila bez vazdušnog jastuka zaslužila je tek jednu zvezdicu za pasivnu sigurnost u Latin NCAP-ovim testovima.

Izvor - T-Portal

Igre sa novim Volvoom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.