Akcije Volva imale rekordan pad

Izvor: B92, 20.Nov.2023, 23:25

Akcije Volva imale rekordan pad

Deonice Volvo Carsa pale su u petak za 13 odsto na rekordno nizak nivo.

To se desilo nakon što je njihov najveći deoničar Gili (Geely) prodao deo svog vlasničkog udela s velikim popustom u odnosu na tržišnu vrednost.

Najveći kineski proizvođač automobila u privatnom vlasništvu Geely saopštio je da je doneo odluku o prodaji 100 miliona deonica Volvo kars (Volvo Cars) kako bi povećao veličinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobodnog prometa (udeo deonica dostupnih za trgovanje javnosti) kao način da se "poveća" vrednost švedske firme.

Džim Rovan, izvršni direktor Volvo karsa, rekao je u izjavi: "Ovo povećanje u javnom prometu i poboljšanje likvidnosti trgovanja koristi i novim i postojećim ulagačima. Omogućuje široj bazi deoničara da ulažu u firmu".

U saopštenju koje je usledilo, kineska firma, koja je kupila Volvo kars 2010., rekla je da je od prodaje zaradila oko 350 miliona dolara. To znači da je deonice prodala za oko 37 švedskih kruna po deonici, što je popust od gotovo 10 posto u odnosu na njihovu cenu od 40,84 kruna u četvrtak.

Transakcija je smanjila Gilijev udeo u Volvo karsu za nešto više od 4 posto. Nakon što se prodaja završi 21. novembra, očekuje se da će taj udeo iznositi 78,7 posto, stoji u saopštenju Gilija.

Prihod će se koristiti za finansiranje globalnog poslovnog razvoja Gilija, dodaje se.

Pokušaj da se poveća vrednost deonica Volvo karsa – koje su pale gotovo 23 posto od početka godine do danas – čini se da se izjalovio, barem u neposrednoj budućnosti.

Danijel Dongui Li, izvršni direktor Gilija, opisao je Volvo kars kao "jednog od najbrže rastućih svetskih proizvođača automobila i najpoznatijih automobilskih marki" i rekao da je Gili "nepokolebljiv" u svojoj predanosti podršci švedskoj firmi u "njenoj transformaciji prema tome da postane proizvođač potpuno električnih automobila".

Godine 2021., nakon otpora investitora, Gili je odustao od planova za spajanje s Volvo karsa, čime bi se stvorio prvi kineski proizvođač automobila s pravim globalnim dosegom, prenosi Biznisinfo.

Gili je tada rekao da će dve firme zadržati svoje nezavisne korporativne strukture, ali da će se udružiti u tehnologiji električne i autonomne vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rekordan pad akcija Volva

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Nov.2023

Dionice Volvo Carsa pale su u petak za čak 13 posto na rekordno nizak nivo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.