100 samoupravljajućih vozila krstariće Geteborgom

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100 samoupravljajućih vozila krstariće Geteborgom

Volvo namerava da pokrene do sada najmasovnije testiranje samoupravljajućih automobila na javnim putevima. U vožnji na odabranim saobraćajnicama u, i oko Geteborga učestvovaće 100 automobila sa sistemima autonomnog upravljanja.

Planirano je da u okviru programa Drive Me vozila krstare trasom dužine oko 50 km, koja će obuhvatiti delove autoputa, ali i urbane zone, kako bi se pokrila tipična putanja kojom se svakodnevno kreće prosečan vozač u Geteborgu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Testiranje će se fokusirati na nekoliko ključnih oblasti koje uključuju društvenu i ekonomsku korist od autonomnih vozila, kao i na potrebe za usavršavanjem saobraćajne infrastrukture kako bi se ona prilagodila ovoj vrsti vozila.

Studija treba da ispita i koliko je trenutno poverenje vozača u samoupravljajuće automobile i kako vozači reaguju u određenim situacijama dok se nalaze u takvim vozilima.

Program će započeti 2014. godine, ali će se prva autonomna vozila automobili na ulicama Geteborga pojaviti 2017.

Pogledajte demonstraciju vožnje samoupravljajućeg Volvo automobila:

"Autonomna vozila su sastavni deo strategije kompanije Volvo Cars i u skladu su sa vizijom švedske vlade da se u budućnosti broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama smanji na nulu", objašnjava izvršni direktor kompanije, Hakan Samuelsson.

"Testovi na javnim putevima predstavljaju važan korak napred ka ostvarenju tog cilja. Oni će nam omogućiti uvid u sve tehnološke izazove koji su pred nama i pružiti vredne informacije od vozača samoupravljajućih automobila u realnim uslovima", dodaje Samuelsson.

Pročitajte o Volvo programu samoupravljajućih vozila pod nazivom "drumski voz".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.