Zaboravite Volkswagen u Srbiji  ili Turska ili ništa

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravite Volkswagen u Srbiji " ili Turska ili ništa

Nemački Volkswagen će krajem februara da donese konačnu odluku o planiranoj izgradnji nove fabrike u Turskoj.

VW je još u julu potvrdio izgradnju pogona u Manisi, na zapadnoj obali Turske, gde bi se pravile nove gneracije VW Passata i Škode Superb od 2022. sa maksimalnim godišnjim kapacitetom od 300.000 jedinica.

Međutim, Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u međuvremenu izvršila vojnu ofanzivu na Siriju, što je izazvalo žestoko negodovanje na zapadu, pa je BW odložio početak projekta do kraja ove godine.

Sada nemački mediji najavljuju da odluka neće biti doneta do februara, ali je već poznato da Volkswagen neće razmatrati druge lokacije ukoliko odustane od Turske.

Spekulisalo se o zemljama koje su bile u priči i pre prvobitne odluke – Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji, gde i dalje tinja nada da će doći fabrika jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.

Međutim, u VW su odlučni da sprovedu prvobitni plan sa Turskom vredan 1,3 milijarde evra ili da potpuno odustanu od izgradnje fabrike.

U tom slučaju, Passat i Superb, koji se trenutno sklapa u češkom gradu Kvasiniju, bi se pravili najverovatnije u Bratislavi.

VW trenutno pravi fabriku u Nemačkoj u Emdenu, ali će ona od 2022. biti namenjena isključivo za električna vozila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.