Volkswagen kupuje udeo u kineskom proizvođaču električnih automobila

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 21:34

Volkswagen kupuje udeo u kineskom proizvođaču električnih automobila

Nemački proizvođač automobila Volkswagen planira da kupi udeo u kineskom proizvođaču električnih automobila XPeng.

Volkswagen je u sredu objavio da planira da kupi nešto manje od pet odsto XPeng-u za 700 miliona dolara i da sarađuje sa njima na razvoju dva modela električnih automobila srednje klase za kinesko tržište.

Dve kompanije tek treba da finalizuju detalje sporazuma i da dobiju regulatorne dozvole, a planiraju da nove modele lansiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tržište 2026. godine.

Volkswagen je do sada zabeležio tek skromne rezultate na kineskom tržištu električnih automobila i isporučio 62.400 u prvoj polovini godine, 1,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U celoj godini planirali su da isporuče oko 200.000. Kada se uračunaju i automobili na fosilna goriva, isporuke su pale za 1,2 odsto, pokazao je poslovni izveštaj objavljen u četvrtak.

Kada se računaju sva tržišta, isporučeno je 4,37 miliona vozila, 12,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno, snizili su procenu isporuka za celu godinu, sa devet na 9,5 miliona na devet miliona, zbog neizvesne makroekonomske situacije.

U prvoj polovini godine prihodi su im skočili za 18 odsto, na 156,3 milijarde evra, podstaknuti znatno većom prodajom u Evropi i Severnoj Americi i cenama.

Dobit nakon oporezivanja pala je za 20 odsto, na 8,52 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.