Tržište: Rast prodaje u Evropi za 7,3%

Izvor: Nacionalna klasa, 15.Okt.2016, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište: Rast prodaje u Evropi za 7,3%

Prodaja novih automobila u Evropi povećana je za 7,3% prošlog meseca, a svi veliki proizvođači, osim grupacije PSA i Forda, ostvarili su značajan napredak. Grupacija Volkswagen i dalje beleži smanjenje tržišnog udela zbog skandala sa emisijama gasova.

Broj registacija novih putničkih automobila u zemljama Evropske unije i sporazuma EFTA povećan je na 1,496 miliona u septembru sa 1,395 miliona u istom mesecu prošle godine, navodi se u podacima industrijskog udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << ACEA.

Italija je postigla novi rekord u septembru, a rast su zabeležila i preostala četiri najveća ervopska tržišta - nemačko, britansko, francusko i špansko.

Najveći rast prodaje među proizvođačima zabeležio je Renault sa 19%, čemu su značajno doprineli SUV modeli Kadjar i Captur, kao i novi Espace i Talisman. Prezentacija novog Megana i Scenica verovatno će doneti dobre rezulatate i u narednim mesecima.

FCA je povećao prodaju za 14%, a General Motors za 3,9%. PSA je zabeležio smanjenje prodaje za 5,8%, a posebno je loš učinak marke DS, čiji je prodajni rezultat umanjen za 15%, dok je Citroen oslabio za 10%. Prodaja Peugaota umanjena je za 1,9%. PSA uskoro pokreće prodaju SUV modela Peugeot 3008 i 5008.

Smanjenje prodaje u septembru zabeležio je i Ford, za 0,9%.

Prodaja grupacije Volkswagen u usponu je za 5,6%, a prednjači Škoda sa rastom od 8,9%. Sledi je Audi za plusom od 8,5%, dok je marka Volkswagen povećala prodaju za 3,8%. Prodaja Seata i Porschea povećana je za po 8,4%.

Među azijskim markama, najbolji rezultat ima Kia sa rastom od 12%, a sledi Toyota sa povećanjem prodaje za 7,6%, dok je prodaja Nissanovih modela umanjena za 3,2%.

Proizvođači iz luksuznog segmenta - BMW, Mercedes-Benz i Lexus su zabeležili dvocifren ili skoro dvocifren rast prodaje, a ističe se Jaguar Land Rover sa rastom prodaje za 31%.
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.