Sveti gral elektrifikacije? Baterija bez gubitka dometa posle pola miliona km

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 18:49

Sveti gral elektrifikacije? Baterija bez gubitka dometa posle pola miliona km

Trebalo bi da donese dugovečnost električnim automobilima, ali i potpuno isključi mogućnost požara.

Ako se tipuje da će jedna tehnologija promeniti pravac čitave auto-industrije, onda su to baterije sa čvrstim elektrolitom. One bi trebalo da donesu dugovečnost električnim automobilima, ali i potpuno isključe mogućnost požara.

Proizvođač QuantumScape je objavio da je njegova baterija briljirala na testu koji je sproveo Volkswagen. Prototip baterije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošao je više od 1.000 ciklusa punjenja i to je jedva imalo bilo kakav negativan efekat, pošto je ćelija zadržala više od 95% svog prvobitnog kapaciteta.

Zaključak je da je to ekvivalent od 482.803 pređenih kilometara bez gubitka dometa.

Prema WLTP sistemu merenja, prosečan domet vozila sa ovim baterijama bio bi od 500 do 600 km. Cilj kompanije QuantumScape i dalje ostaje 800 ciklusa sa 80% zadržavanja energije, a testovi su ohrabrujući.

QuantumScape je objavio da meseci testiranja koje je sprovela Volkswagenova PowerCo laboratorija pokazuju potencijal performansi čvrstih litijum-metalnih baterija.

One bi trebalo da omoguće veće domete, kraće vreme punjenja i maksimalnu bezbednost – u poređenju sa tradicionalnim litijum-jonskim baterijama i drugim baterijama sledeće generacije koje su trenutno u razvoju.

Kompanija je takođe primetila da rezultati daleko prevazilaze industrijski standard od 700 ciklusa punjenja uz zadržavanje 80% kapaciteta baterije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Volkswagen

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.