Profit marke Volkswagen umanjen za 86%

Izvor: Nacionalna klasa, 02.Jun.2016, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit marke Volkswagen umanjen za 86%

Profit grupacije Volkswagen povećan je za 3,4 % u prvom kvartalu, ali je zarada matične automobilske marke umanjena za čak 86%, što je posledica afere sa emisijama gasova dizelskih motora, koja je izbila pre devet meseci.

Grupacija je povećala profit na 3,44 milijardi EUR sa prošlogodišnjih 3,33 milijardi EUR. Istovremeno su ukupni prihodi umanjeni za 3,4%, na 51 milijardu EUR.

Kompanija je "ostvarila respektabilne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << rezultate pod teškim uslovima", saopštio je direktor Matijas Miler (Matthias Mueller) i dodao da će 2016. biti prelazna godina za VW tokom koje će biti promena unutar grupacije.

Operativni profit marke Volkswagen opao je na 73 miliona EUR sa 514 miliona prošle godine. Nasuprot tome, marke Porsche i Škoda ostvarile su dobre rezultate, Audijev je na nivou prošlogodišnjeg, a Bentley je u prvom kvartalu poslovao sa gubitkom.

Porsche je povećao operativni profit na 895 miliona EUR sa 765 miliona, a Škoda je ostvarila bolji rezultat za čak 30% nego u istom periodu prošle godine i postigla zaradu od 315 miliona EUR. Audijev operativni profit bio je 1,3 milijardi EUR, Seatov je povećan na 54 miliona EUR sa 33 miliona iz prvog kvartala 2015. godine.

Sve marke iz grupacije povećale su operativnu maržu, osim Audija, čija je marža opala na 9% sa 9,7% usled efekata kursa među stranim valutama.

Bentley je u prvom kvartalu upisao gubitak od 54 miliona EUR, dok je u istom periodu prošle godine poslovao sa zaradom od 49 miliona EUR.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.