Nakon duge dominacije, VW prvi put nije prodao najviše automobila na važnom tržištu

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 22:26

Nakon duge dominacije, VW prvi put nije prodao najviše automobila na važnom tržištu

Volkswagen je bio najprodavaniji brend u Kini od 2008. godine

Kineski BYD je pretekao Volkswagen kao najprodavaniji automobilski proizvođač u Kini 2023. BYD kontroliše ceo lanac proizvodnje električnih automobila, od nabavke sirovina, proizvodnje baterija i automobila.

Ova strategija se isplatila jer kompanija može da ponudi relativno niske cene i savremenu tehnologiju. Registracije BYD-a u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kini prošle godine su porasle na 2,4 miliona vozila, pokazali su podaci Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATRC), što mu daje udeo na nacionalnom tržištu od 11 odsto, uz povećanje od 3,2 odsto na godišnjem nivou.

BYD je pretekao VW kao najprodavanija automobilska kompanija u Kini na kvartalnoj osnovi još u poslednjem kvartalu 2022. godine, ali najnoviji podaci pokazuju da je sada potvrdio status na nivou cele godine.

VW je bio najprodavaniji brend u Kini od 2008. godine, kada su CATRC informacije postale dostupne. Među ostalih pet vodećih brendova, Toyota i Honda su zabeležile pad tržišnog udela i ukupne prodaje.

Domaći igrač Changan takođe beleži rast prodaje.

Prodaja automobila brenda BYD u svetu je premašila 3 miliona vozila, pa bi po prvi put kineska kompanija mogala da uđe na istu 10 najvećih svetskih proizvođača.

U četvrtom kvartalu 2023. godine BYD je prestigao Teslu kao najvećeg proizvođača električnih vozila na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.