LEPO: Najdugovečniji kombi slavi 70. rođendan

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2020, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEPO: Najdugovečniji kombi slavi 70. rođendan

Jubilej...

Volkswagen je za proteklih sedam decenija prodao preko 13 miliona primeraka ovog multifunkcionalnog vozila.

The 70-Year-Old Volkswagen Transporter Breaks Production Record - https://t.co/8p7Fd6jjge pic.twitter.com/P42RtKA8pp

— VWvortex (@VWvortex) March 26, 2020

Volkswagen Transporter se menjao kroz svojih šest generacija, ali je svakao najprepoznatljivija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << verzija iz šezdesetih godina prošlog veka, koja se najčešće povezuje sa hipi kulturom.

Prvi Transporter je izrađen ručno 1949. godine, da bi serijska proizvodnja modela koji je nosio fabričku oznaku Typ 2 počela 8. marta 1950. u Volkswagenovom postrojenju u Volfsburgu.

Za pogon je upotrebljen 1.1-litarski motor sa 25 KS (19 kW), koji je vozilu pružao dovoljno snage da preveze do osam osoba.

Uklanjanjem zadnja dva reda sedišta, dobijao se prostor ze prevoz tereta, pa je Typ 2 korišćen i kao privredno vozilo.

Volkswagen Transporter celebrates its 70th anniversary having first rolled off the production line in March 1950. How time flies! What do you love about your Transporter?#SinclairVans #Transporter pic.twitter.com/CT4Om85zsO

— Sinclair Van Centres (@SinclairVans) March 29, 2020

Velika tražnja za ovim vozilom naterala je Volkswagen da posle nekoliko godina otvori posebnu fabriku u kojoj se izrađivao isključivo VW Typ 2.

Romantična predstava o kombiju nastala je tokom šezdesetih godina 20. veka kada su ga osvojili i prisvojili pre svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama. Kao simbol hipi kulture, koristili su ga kao prevozno sredstvo, ali i kao kuću na točkovima.

Prva i druga generacija modela Typ 2 odavno su automobilski klasici, a nakon 70 godina i 13 miliona proizvedenih vozila, ime Transporter i dalje je prisutno u Volkswagenovoj gami kroz aktuelnu šestu generaciju.

Kroz istoriju, ovaj automobil se proizvodio pod raznim imenima, pa je tako u zavisnosti od tržišta bio poznat i kao Bulli, Kombi, VW bus ili Microbus.

Sadašnja, šesta genercija pojavila se 2015. godine, a stilski je osvežena 2019. pod oznakom T6.1.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.