Kraj za Passat u Americi

Izvor: B92, 26.Jul.2021, 10:44

Kraj za Passat u Americi

Volkswagen je najavio kraj proizvodnje i prodaje Passata koji se proizvodi u fabrici u SAD.

Nemački proizvođač ima u ponudi nekoliko verzija modela Passat, u zavisnosti od tržišta, pa tako osim evropske varijante postoje i verzije za Severnu Ameriku i Kinu.

Model koji se prodaje na američkom tržištu izrađuje se u fabrici Čatanuga u saveznoj državi Tenesi, a prema rečima zvaničnika kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Volkswagen od 2023. više se neće izrađivati i prodavati u Sjedinjenim Državama.

Naime, Volkswagen je u jeku priprema za "električnu ofanzivu" na SAD, a jedan od glavnbih aduta je model ID.4 koji je već stigao na američko tržište a od 2022. proizvodiće se upravo u Tenesiju.

Već 2023. planirano je da dostigne pun proizvodni kapacitet, a baš te godine će sa fabričkih traka sići poslednji američki Passat kako bi se oslobodio prostor za ID.4.

Drugi razlog je okretanje trežišta ka krosover/SUV vozilima.

"Odlučili smo da ugasimo Passat u SAD s obzirom da trend prodaje ide u prilog SUV modelima, o čemu svedoči popularnost Volkswagena Atlas", izjavio je direktor nemačke komapniej u SAD, Ralf Brandštater.

I dok je sudbina Passata u Severnoj Americi zapečaćena, čini se da će ovaj model ipak dočekati novu generaciju u Evropi.

Kako izveštavaju strani automobilski mediji, novi Passat koristiće unapređenu MQB mehaničku platformu VW grupacije i proizvodiće se u limuzinskoj i karavan varijanti, a očekuje se i "kros" verzija Alltrack.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.