Jubilej za poštovanje: Volkswagen napravio 30.000.000 Passata VIDEO

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej za poštovanje: Volkswagen napravio 30.000.000 Passata VIDEO

Drugi najprodavaniji model u istoriji Volkswagena proizvodi se neprekidno već 46 godina.

Prvi primerak Passata napravljen je 14. maja, davne 1973. godine u Volfsburgu, što znači da je ovaj model godinu dana stariji od Volkswagenovog bestselera Golfa (proizvedeno 35 miliona automobila).

Passat je svojevremeno zamišljen kao zamena za koncepcijski zastareo Volkswagen 1600, koji je imao pogon na zadnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << točkove i vazdušno hlađeni motor, takođe postavljen pozadi.

Za to vreme, Passat je bio izuzetno moderan automobil, sa prednjim pogonom i motorima sa vodenim hlađenjem. Ipak, malo ko je mogao da prognozira da će se četiri i po decenije kasnije ovaj model prodati u 30 miliona primeraka.

Jubilarni automobil izrađen je u fabrici u Emdenu u Nemačkoj 3. aprila, a u pitanju je karavan verzija Passat GTE Variant sa plug-in hibridnim pogonskim sistemom u čijem je srcu 1.4 TSI benzinac.

Ukupna snaga ovog elektrifikovanog Passata iznosi 218 ks (160 kW), a u Volkswagenu kažu da on zadovoljava Euro 6d emisione standarde koji će biti obavezni za sva nova vozila u Evropi tek od 2021.

Inače, savremeni VW Passat proizvodi se u 10 fabrika, na 3 kontinenta i prodaje u preko 100 zemalja širom sveta. Posebna varijanta pravi se u SAD za severnoameričko tržište, dok Kinezi takođe imaju sopstvenog Passata koji se sklapa u toj zemlji.

Što se tiče evropske varijante, ona je nedavno redizajnirana, pa se očekuje da će aktuelna generacija biti u prodaji do 2022. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.