I Volkswagen počinje da oseća krizu

Izvor: B92, 30.Apr.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Volkswagen počinje da oseća krizu

Iako i dalje ostvaruje profit koji se meri milijardama evra, VW grupacija suočava se sa značajnim padom zarade. Tokom prvog tromesečja 2013. nemački automobilski gigant ostvario je 2,7 milijardi evra profita, dok je u istom periodu 2012. godine zarada iznosila čak 4,2 milijarde evra.

"Trenutno poslovno okruženje predstavlja izazov za čitavu automobilsku industriju", izjavio je tim povodom izvršni direktor VW grupe, Martin Vinterkorn (Winterkorn).

Profit je smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako je zabeležen globalni rast prodaje automobila marki koje posluju u okviru grupe. Tako je u prva tri meseca 2013. prodaja porasla za 4,8 odsto, na 2,3 miliona isporučenih vozila. Povećan je i procentualni udeo VW grupe na svetskom tržištu i to sa 12,2% u prvom kvartalu 2012, na 12,6% u istom periodu 2013. godine.

Uprkos padu profita, Vinterkorn je saopštio da im je osnovni cilj da sačuvaju postojeću radnu snagu i proizvodne kapacitete u pogonima u Evropi.

Prethodno je u aprilu Volkswagen objavio da će zbog smanjene potražnje otpustiti 500 radnika u svojoj američkoj fabrici u kojoj se proizvodi model Passat i da će umesto šestodnevne radnje nedelje u tri smene, pogon raditi u dve smene, četiri dana sedmično.

Pročitajte o prodajnim rezultatima Volkswagena u 2012. godini.

Volkswagen sprema desetobrzinca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.