I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela

Izvor: B92, 01.Jan.2018, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela

Oko 6.000 Švajcaraca pokrenuli je zajednièku tužbu protiv Volkswagena i njegovih dilera zbog štete koju im je naneo skandal sa izduvnim sistemom – "Dizelgejt" afera.

Vlasnici Volkswagen automobila tvrde da su pretrpeli finansijske gubitke zbog manipulacije sa emisijom štetnih gasova.

Prvo, zbog toga što su bili precenjeni kao automobili koji štite okolinu, a potom jer im je cena na tržištu drastièno pala kada je izbio skandal.

Ošteæeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenjuju da šteta iznosi oko 15 odsto od vrednosi novog automobila, što je 3-7 hiljada švajcarskih franaka (2,5-6 hiljada evra) po osobi.

Optuženi su kompanija Volkswagen Group i lokalni uvoznik AMAG. Ošteæeni okupljeni u okviru Organizacije zaštite potrošaèa (SKS) tvrde da ni VW ni AMAG nisu spremni za pregovore i potencijalnu naknadu štete.

Oko 180.000 potrošaèa u Švajcarskoj je pogoðeno skandalom sa izduvnim gasovima koji je "eksplodirao" 2015. u SAD. VW je širom sveta prodao više od 11 miliona automobila sa softverom za prevaru na testovima za emisiju štetnih èestica, to je nemaèkog giganta samo u SAD koštalo oko 30 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

6.000 Švajcaraca tuži Volkswagen zbog "Dizelgejta"

Izvor: AutoBlog, 01.Jan.2018

Oko 6.000 Švajcaraca je pokrenulo zajedničku tužbu protiv Volkswagena i njegovih dilera zbog štete koju im je naneo skandal sa izduvnim sistemom – "Dizelgejt" afera. Vlasnici Volkswagen automobila tvrde da su pretrpeli finansijske gubitke zbog manipulacije sa emisijom štetnih gasova. Prvo, zbog...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.