Evropska industrija baterija zavisi od uvoza iz Kine, ali bi to uskoro moglo da se promeni

Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jan.2023, 09:31

Evropska industrija baterija zavisi od uvoza iz Kine, ali bi to uskoro moglo da se promeni


Ovakav scenario predvidela je Evropska federacija za transport i životnu sredinu posle analize izveštaja različitih proizvođača vozila, čiji proces proizvodnje zavisi od uvoza iz Kine.
Evropska nevladina organizacija procenjuje da će produce 2030. godine kompanije sa najvećom proizvodnjom baterijskih ćelija na Starom kontinentu biti CATL, Northvolt, ACC, Freyr i Volkswagen grupa. Oko dve trećine evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << potreba za katodama, neizostavnim delom baterije, mogle bi se proizvoditi u evropskim firmama. Enact sada je interesovanje za ovim aktivnostima pokazalo 12 fabrika širom Evrope, da bi konačan broj u budućnosti mogao biti 17. Planirani projekti za sada uključuju poljski Umicore , švedski Northvolt  i nemački BASF, prenosi The Subsequent Internet.
Finansije ključne za energetsku samostalnost Evrope Optimizam ulivaju i podaci vezani za preradu litijuma. Sva količina rafiniranog litijuma za potrebe evropskog tržišta se uvozi iz Kine, ali se očekuje da će produce 2030. godine evropske kompanije moći da zadovolje polovinu od ukupnih potreba. Najznačajniji aduti u ovoj oblasti su Vulcan Vitality Resorces u Nemačkoj i Eramet iz Francuske. Ovakva predviđanja dolaze u jeku diskusija o neophodnosti litijuma za energetsku efikasnost i upotrebu zelene energije širom planete.

Northvolt baterijska ćelija, izvor: Northvolt
Evropska federacija za transport i životnu sredinu upozorava da se povoljan scenario može očekivati samo, ukoliko projekti dobiju dovoljnu i pravovremenu finansijsku podršku. Postoji opravdani strah evropskih stručnjaka da bi američki Zakon o smanjenju inflacije mogao privući talentovane kadrove i kompanije ka SAD.
„Evropi je potrebna finansijska pomoć da bi podržala svoje zelene industrije u globalnoj trci sa Kinom i SAD. Evropski fond za suverenitet podržao bi celokupnu evropsku industrijsku strategiju, a ne samo najrazvijenije zemlje Evrope. Ipak, pravila o potrošnji sredstava moraju biti pojednostavljena, tako da izgradnja fabrike baterija ne traje koliko i izgradnja termoelektrane“, navodi direktorka Federacije Julija Poliskanova.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.