Automobil za sve narode

Izvor: Blic, 27.Apr.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobil za sve narode

Prosečan građanin Nemačke je tridesetih godina prošlog veka imao dovoljno novca za motocikl, dok je o automobilima mogao samo da sanja. Adolf Hitler je 1933. obećao da će napraviti "narodni auto" ("volkswagen") dovoljno prostran za dvoje odraslih i troje dece, čija cena ne bi trebalo da bude veća od 990 rajhsmaraka (nedeljna plata u Nemačkoj bila je 32 RM).

Tako je nastao model "tip 1", kod nas poznatiji kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "buba", zbog kojeg je 28. maja 1937. godine osnovana kompanija "Folksvagen", koja će 62 godine kasnije postati najveći proizvođač automobila na planeti. Sedište je bilo u Volfzburgu, gradu specijalno napravljenom samo za radnike fabrike.

Razvoj "Folksvagena" prekinuo je Drugi svetski rat, zbog kojeg su prvi primerci "tipa 1" umesto kod građana, završili u rukama nemačke vojske kao džipovi "tip 82" (52.000 automobila) i amfibije "tip 166" (14.000). Radilo se o jednostavnom automobilu, lakom za održavanje, koji je pokretao četvorocilindrični motor (985 kubika i 29 KS) ugrađen u zadnjem delu.

"Folksvagen" je po završetku rata morao da obnovi fabriku u Volfzburgu koja je bila gotovo totalno uništena u bombardovanju. I dalje se proizvodio samo "tip 1", a na prvom pojavljivanju u SAD (1949) prodata su dva "narodna automobila". Oporavak i razvoj "Folksvagena" bio je u rukama Hajnriha Nordhofa, koji je do smrti insistirao na politici proizvodnje samo jednom modela, "tipa 1" naravno. Početkom pedesetih bez pompe je lansiran model "tip 2" (transporter), dok je 1955. izbačen i prvi sportski model "folksvagen karman gija".

"Buba" je šezdesetih postala sve traženija i do "gašenja" 2003. godine su proizvedena 21.529.464 automobila, od čega 15.444.858 u Nemačkoj. Model sa stotinu imena ("beetle", "buba", "fusca", "coccinelle", "vocho", "bug", "volky", "kafer"...) je obeležio automobilsku industriju i postavio je "Folksvagen" u sam vrh, rame uz rame s "Mercedesom" i BMW-om.

Međutim, "Folksvagenu" je bio potreban nov, svež i moderan automobil, a odgovor je bio "golf", koji se pojavio 1974. godine. "Golf" je postigao trenutni uspeh i zaslužio je da njegovo ime postane sinonim za kompakt klasu. Danas se prodaje šesta generacija, a najviše "golfova" je proizvedeno u hedžbek verziji. Kabriolet je prestao da se prodaje 2002, dok je u aktuelnoj generaciji dostupan i kao "golf plus". Takođe, "golfova" osnova je poslužila i za nastanak "turana", "džete", "eosa" i "tiguana".

Godinu dana pre "golfa" na tržištu se pojavio "pasat", dok je 1975. obeležena predstavljanjem gradskog automobila "polo". Sportski nastrojenim vozačima od 1974. je bio ponuđen atraktivni "široko", koji je prestao da se proizvodi 1992, ali je proizvodnja ponovo pokrenuta 2008. godine. Kasnije su redom predstavljeni "šaran" (1995), "tuareg" (2002), "feton" (2002), "foks" (2004) i "tiguan" (2007).

"Folksvagen" je postao deo "Folksvagen grupe" koju čine 342 kompanije, među kojima se svakako izdvajaju automobilski brendovi "Audi", "Lamborgini", "Bentli", "Bugati", "Seat" i "Škoda". Takođe, dogovoreno je i da se 2011. ujedine "Folksvagen grupa" i "Porše".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.