Stigao je

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 09:28

Stigao je

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u dvodnevnu posetu Pekingu, preneli su kineski mediji.

Ovo je prva poseta američkog državnog sekretara od oktobra 2018. godine tokom koje će se danas sastati sa svojim kineskim kolegom Cin Gangom, najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, a u ponedeljak verovatno i sa predsednikom Si DJinpingom, preneo je AP.

Blinkenova poseta je prvobitno bila planirana u februaru, ali odložena je zbog incidenta sa kineskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << balonom koji je oboren američkim projektilom u vazdušnom prostoru SAD.

Peking tvrdi da je oboren kineski meteorološki balon, ali američka administracija tvrdi da je letelica korišcena za "prikupljanje osetljivih informacija".

Ova diplomatska misija sa visokim ulozima je pokušaj da se smire tenzije u američko-kineskim odnosima koje su negativno uticale na globalne političke odnose.

Ipak, analitičari smatraju da su slabi izgledi za bilo kakav značajan napredak u vezi sa najsloženijim pitanjima sa kojima se suočavaju dve najvece svetske ekonomije.

Netrpeljivost i uzajamne optužbe stalno eskaliraju zbog niza nesuglasica koje imaju implikacije na globalnu sigurnost i stabilnost, prenosi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blinken doputovao u dvodnevnu posetu Kini: Prva poseta američkog državnog sekretara od 2018.

Izvor: Blic, 18.Jun.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u dvodnevnu posetu Pekingu, preneli su kineski mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.