Najstarije vozilo na svetu prošlo tehnički pregled

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 16:44

Najstarije vozilo na svetu prošlo tehnički pregled

Skoro 130 godina star primerak Benz Victoria prošao je glavnu inspekciju u TÜV Nord u Ajnbeku u Donjoj Saksoniji i dobio produžetak saobraćajne dozvole na još dve godine.

Na našim linijama za tehnički pregled može se videti svašta. Nažalost, ljudi nemaju novca za novi, pa voze stari automobil, koji često i ne održavaju kako treba.

U Nemačkoj je, pak, starost voznog parka znatno niža, ali se s vremena na vreme na tehničkom pojavi kuriozitet kao što je ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobil star više od jednog veka.

Stručna organizacija TÜV, koja, između ostalog, upravlja linijama za tehnički pregled, potvrdila je u ponedeljak ispravnost najstarijeg automobila u Nemačkoj.

Od utorka se vozilo, koje više liči na kočiju, ponovo može videti u muzeju automobila PS.Speicher u Ajnbeku.

Za automobil sa oznakom modela 99 važi niz posebnih propisa. Pošto umesto farova ima samo lampe, može se voziti samo danju. Osim toga, umesto migavca, vozač ima veliku lopaticu kojim pokazuje pravac kretanja.

Automobil raspolaže sa 6 KS i može da razvije 30 km/h. Pokreće ga trolitarski jednocilindarski motor.

Prema TÜV-u, to bi mogao biti najstariji automobil na svetu. Poslednji put je pregledan pre dve godine i ni tada nije bilo pritužbi na njegovu ispravnost. Redovno se održava u muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Najstarije vozilo na svetu prošlo tehnički pregled

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2023, 07:08

Stručna organizacija TÜV, koja, između ostalog, upravlja linijama za tehnički pregled, potvrdila je u ponedeljak ispravnost najstarijeg automobila u Nemačkoj.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.